Itt a vége a Telegramon való bujkálásnak

mobilozás sms rcs üzenetküldés chatelés csevegés texting
Fotó: Fausto Sandoval / Unsplash
Vágólapra másolva!
Bárki telefonszámát és IP-címét hajlandó átadni a rendőrségnek.
Vágólapra másolva!

Felettébb célravezetőnek bizonyult a bűnözők körében különösen népszerűvé vált Telegram vezetőjének vád alá helyezése, a közösségi szolgáltatás túlságosan is védte a rosszban sántikáló felhasználóinak anonimitását.

Röviddel Pavel Durov óriási meglepetést okozott, franciaországi letartóztatását követően a Telegram elsőként bejelentette, hogy a privát csevegések tartalma is jelenthetővé válik a moderátorok számára. Ez csak a kezdet volt, most konkrétan kapitulált a szolgáltatás, innentől kezdve az elvárt módon hajlandó együttműködni a nyomozóhatóságok jogszerű információkérései esetén.

Ezalatt azt kell érteni, hogy jogszerű adatszolgáltatási kérés esetén a Telegram hajlandó kiadni a felhasználók telefonszámait és IP-címeit, ezzel vélhetően az esetek többségében gyerekjátékká téve az azonosításukat. 

Korábban ezeket az információkat csak akkor volt hajlandó átadni a szolgáltatás, ha terrorizmussal állt összefüggésben az információkérés.

Ezzel együtt Durov bejelentette, hogy a Telegram keresőfunkciója is sokkal biztonságosabbá vált. Korábban könnyű volt ezen keresztül illegális tartalmakat felkutatni, azonban az elmúlt hetekben egy generatív mesterséges intelligenciát is használó, dedikált moderátori csapat alaposan kitisztította a találatokat, próbálják proaktívan megakadályozni a problémás tartalmak jövőbeli feltűnését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!