A ’80-as évek legmenőbb videojátékai – Az aranykor legendái

Vágólapra másolva!
Fejezetek a pixelvilág hőskorából. Ezek voltak azok a videojátékok, amelyek meghódították a világot.
Vágólapra másolva!

A '80-as évek a videojátékok aranykorának számít, hiszen ez az időszak hozta el az ipar robbanásszerű fejlődését. A technológiai újítások, az egyre népszerűbb játéktermek és az otthoni konzolok elterjedése egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a videojátékok a tömegek szórakozásává váljanak. Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a játékokat, amelyek a ’80-as évek meghatározó részévé váltak, és amelyek a mai napig klasszikusnak számítanak.

animációs filmek, animációsfilmek, gyűjtés, animációsfilmekgyűjtés
The Super Mario Bros. Movie videojáték
Super Mario az egyik legismertebb videojáték főhőse.
Fotó: Northfoto/Nitendo via Bestimage

1. Pac-Man (1980)

Nem lehet a ’80-as évek legmenőbb videojátékairól beszélni anélkül, hogy ne említenénk meg a Pac-Man-t. A Namco által fejlesztett játék 1980-ban debütált, és azonnal a játéktermek kedvence lett. A játék egyszerű, de addiktív: a játékosnak egy sárga, falánk karaktert kell irányítania, aki egy labirintusban barangolva pontokat gyűjt és elkerüli az üldöző szellemeket. Pac-Man nemcsak a játéktermek ikonjává vált, hanem kulturális jelenséggé is, rengeteg terméket, televíziós műsort és zenét inspirálva.

2. Donkey Kong (1981)

Az 1981-ben megjelent Donkey Kong egy másik mérföldkő a videojátékok történetében. A játéktermi játékot a Nintendo fejlesztette, és ez volt az első alkalom, hogy a később Mario néven híressé vált karakter feltűnt a képernyőn. A játékos feladata, hogy megmentse “Pauline” nevű karaktert a gonosz Donkey Kong majomtól, miközben különböző akadályokat kell leküzdenie. A játék különlegessége a platformjáték műfajának korai fejlesztése volt, amely később a ’80-as és ’90-es évek számos sikeres játékát inspirálta.

3. Space Invaders (1978, de a ’80-as években virágzott)

Space Invaders
Space Invaders

Bár a Space Invaders eredetileg 1978-ban jelent meg, hatása a ’80-as években csúcsosodott ki. Ez a japán fejlesztésű játék elindította a lövöldözős játékok műfaját, és sokan a videójáték-ipar egyik első nagy sikerének tartják. A játékosnak idegenek hullámait kellett lelőnie, miközben azok lassan ereszkedtek a képernyő felé. A játék mechanikája egyszerű, de egyre nehezebbé vált, ami addiktív élményt nyújtott a játéktermek látogatóinak. Az ikonikus hanghatások és grafika a játék történetének emblematikus részei lettek.

4. Frogger (1981)

A Frogger egy egyszerű, de rendkívül szórakoztató játék, amely 1981-ben jelent meg a Konami jóvoltából. A játékosnak egy békát kell irányítania, amelynek célja, hogy átjusson egy forgalmas autóúton és egy folyón, hogy elérje a célterületet. A játék kihívása a mozgás koordinációjában és az időzítésben rejlik, ami az egyszerű koncepció ellenére meglepően nehézzé tette. A Frogger gyorsan népszerűvé vált, és a ’80-as évek egyik legismertebb játéka lett.

5. Tetris (1984)

A Tetris egy 1986-os IBM PC-n
A Tetris egy 1986-os IBM PC-n

A Tetris az egyik legismertebb játék, amely valaha készült, és a ’80-as években indult világhódító útjára. Az orosz mérnök, Alekszej Pazsitnov által tervezett logikai játék első változata 1984-ben jelent meg. A játék egyszerű koncepcióra épül: különböző alakzatokat kell egymásra helyezni úgy, hogy azok egy teljes sort alkossanak, ami eltünteti a sort és pontokat ad. A Tetris a logikai és ügyességi játékok archetípusává vált, és azóta is folyamatosan újabb és újabb platformokon jelenik meg.

6. The Legend of Zelda (1986)

nintendo switch kézikonzol játékkonzol gamer gaming játék 
legend of zelda breath of the wild
A Legends of Zelda máig is kap új részeket.
Fotó: Eugene Chystiakov / Unsplash / https://unsplash.com/photos/a-person-is-playing-a-video-game-on-a-cell-phone-M0NlTsYBV_Q

A The Legend of Zelda 1986-os megjelenésével a Nintendo egy új típusú játékélményt hozott létre. A játék egy fiatal hős, Link történetét meséli el, aki Hyrule világában kalandozik, hogy megmentse a hercegnőt és legyőzze a gonosz Ganon-t. A Zelda nemcsak a nyílt világú felfedezést, hanem a tárgygyűjtést és a logikai feladványokat is bevezette, ezzel új szintre emelve a kalandjátékokat. A Zelda sorozat a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, és alapjaiban formálta meg a modern akció-kaland játékok világát.

7. Metroid (1986)

A Metroid szintén 1986-ban jelent meg a Nintendo gondozásában, és új szintre emelte a sci-fi kalandjátékokat. A játék főhőse, Samus Aran egy űrbéli fejvadász, akinek célja, hogy megsemmisítse az ellenséges Metroid faj egy csoportját. A játék nyitott világot kínál, ahol a játékos felfedezheti az idegen bolygókat, fegyvereket és képességeket szerezhet, miközben ellenségekkel küzd. A Metroid atmoszférája és játékmenete nagy hatással volt a jövőbeli sci-fi játékokra, különösen a „Metroidvania” műfajra, amely a felfedezésre és a platformelemekre épít.

8. Super Mario Bros. (1985)

A Super Mario Bros. a Nintendo talán legnagyobb hatású játéka, amely 1985-ben jelent meg. Mario és testvére, Luigi története a gonosz Bowser által elrabolt Princess Peach megmentéséről szól. A játék 2D-s platformer volt, amely rengeteg újítást hozott a műfajba, például a precíz irányítást, az érdekes pályatervezést és a jellegzetes ellenfeleket. A Super Mario Bros. a Nintendo Entertainment System (NES) egyik legnagyobb sikerévé vált, és megalapozta a Nintendo jövőjét, mint a videojáték-ipar egyik vezetője.

9. Gauntlet (1985)

A Gauntlet egy másik mérföldkő volt, amikor 1985-ben megjelent a játéktermekben. Ez egy kooperatív akciójáték, ahol a játékosok különböző karakterekkel (harcos, varázsló, íjász vagy valkűr) vághatnak neki az ellenségek hordáinak és a labirintusok rejtélyeinek. A játék célja, hogy túlélje a játékos a folyamatosan érkező ellenségeket, miközben felfedezi a pályákat. A Gauntlet újradefiniálta a kooperatív játékot, és sok későbbi többjátékos játék inspirációjaként szolgált.

10. Double Dragon (1987)

A Double Dragon az akciójátékok világában hozott forradalmat, amikor 1987-ben debütált. A játék két testvér, Billy és Jimmy Lee történetét követi, akik elindulnak, hogy megmentsék Marian nevű társukat a gengszterektől. Az oldalnézetes, verekedős játékmenet egyre nehezebb kihívások elé állította a játékosokat, miközben különféle mozdulatokat és fegyvereket használtak a harc során. A Double Dragon az egyik első olyan játék volt, amely kooperatív játékmódot kínált, és alapvető hatással volt a beat ’em up műfaj fejlődésére.

A videojátékok hőskora volt ez az időszak

A ’80-as évek videojátékai nemcsak technológiai újításokat hoztak, hanem kulturális jelenséggé is váltak. Olyan ikonikus címek születtek ebben az évtizedben, amelyek alapvetően formálták meg a játékipart, és sok esetben új műfajokat teremtettek. Ezek a játékok a mai napig élnek az emlékezetünkben, és sok esetben a modern játékok inspirációjaként szolgálnak. A ’80-as évek videojátékai örök nyomot hagytak a digitális világban, és nem csupán szórakoztató eszközök, hanem művészeti alkotások is lettek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!