Lecsap a tiniket agymosó videókra a YouTube

mobilozás tini fiatal lány tinédzser tizenéves okostelefon smartphone teen mobilnet böngészés közösségi média korlátlan
Fotó: Egor Myznik / Unsplash
Vágólapra másolva!
Limitálja a kinézetük kapcsán elégedetlenséget szító tartalmakat.
Vágólapra másolva!

Ezernyi sebből vérzik a YouTube gépi tartalomajánló rendszere, az egyik legsúlyosabb gond, hogy egyetlen videó megtekintését követően képes ártalmas nyúlüregek felé indítani és buborékokba zárni a nézőket. A cég eddig vajmi keveset tett a gond kezelése érdekében, a napokban viszont bejelentette, hogy tizenévesek körében világszerte limitálni kezdi az olyan tartalmakat, amelyek károsan elégedetlenséget szíthatnak a megjelenésüket illetően.

A YouTube szerint egy-egy problémás videó megtekintése jellemzően nem szokott kárt okozni, viszont ha az algoritmus ezt követően állandóan problémás tartalmakat sulykol, az eltorzult önkép és irracionális elvárások kialakulásához vezethet a fiatalokban, gyakorlatilag mentális betegséget okozhatnak.

A napokban hullámokban aktiválni kezdett korlátozások olyan tartalmakra vonatkoznak, amelyek fizikai megjelenéssel kapcsolatos jellemzőket, súlyt, fittségi szintet idealizálnak, továbbá a társadalmi agresszió valamely formájával élve próbálnak nyomást helyezni a nézőkre. Specifikus hangsúly került az olyan videókra, amelyek az orr vagy szem formájának a megváltoztatásával kapcsolatos sminkelési tanácsokat adnak, továbbá izmos vagy vékony megjelenést sulykolnak.

Nem ez volt a YouTube egyetlen tinikkel kapcsolatos bejelentése a héten, a szülők könnyebben áttekinthetik majd a saját csatornáikon videókat megosztó gyermekeik tevékenységeit, továbbá a tartalmaikra érkezett nézői reakciókat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!