Fontos felvételeket veszíthet el örökre a zeneipar

merevlemez hdd winchester hard drive adattároló adattárolás
Egy merevlemez a külső védőborítása nélkül
Fotó: Art Wall - Kittenprint / Unsplash
Vágólapra másolva!
Zenetörténeti jelentőségű nyersanyagok semmisülhetnek meg. Az egész zeneipar a kárát láthatja, ha nem figyelnek erre oda.
Vágólapra másolva!

Óriási jelentőségű problémára hívta fel a figyelmet az adatok hosszú távú tárolására szakosodott Iron Mountain Media and Archive Services szolgáltatócég, a többek közt a zeneipart is kiszolgáló vállalkozás tapasztalatai szerint ijesztő arányban hibásodnak meg a régi merevlemezek.

Beatles, The Beatles, zenekar, TheBeatleszenekar, zenél, hangszer, koncert zeneipar
Komoly bajba kerülhet a zeneipar, ha nem vigyáz a csak digitalizáltan őrzött felvételeire.
Fotó: AFP

A zeneipari hírekre szakosodott Mix beszámolója alapján újabban az a tapasztalat, hogy az 1990-es években már alapvetően digitális munkafolyamattal készült, emiatt pedig hosszú távú megőrzésre merevlemezeken leadott zeneipari nyersanyagok ötöde elveszett.

A zeneiparban használt szinte minden hordozó tönkremegy egyszer

Nem csak arról van szó, hogy a több évtizedes állás során meghibásodtak a merevlemezek, de különleges adatmentési eljárásokkal sem lehet részlegesen vagy teljesen megmenteni az annak idején rájuk másolt adatokat.

A helyzet miatt egyrészt zenetörténeti jelentőséggel bíró nyersanyagok veszhetnek el örökre, másrészt pedig lehetetlenné válik a régi dalok eredeti hanganyagok alapján történő remasterelése vagy adaptálása.

A hosszú távú biztonsági mentésre nincs tökéletes megoldás, idővel a mágnesszalagoktól kezdve a merevlemezeken át az optikai adathordozókig minden háttértár tönkremegy, még akkor is, ha ideális körülmények között tárolják. A legjobb módszer az adatok évtizedeken át történő megőrzésére, hogy periodikusan le kell cserélni az archiválásra használt háttértárat, azaz például át kell másolni a régi merevlemezekről újakra az adatokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!