A vártnál sokkal előbb jöhet az Android 16

baklava
Országonként változó, hogy kinézetre és tartalomra egészen pontosan mit kell érteni a Baklava alatt, de rossz sehol nem szokott lenni
Fotó: Lottie Griffiths / Unsplash
Vágólapra másolva!
Nyilvános információk alapján nagyon rövid lesz a fejlesztési ciklusa.
Vágólapra másolva!

Néhány héttel az Android 15 első stabil kiadásának elkészülte után egyelőre csak a Vivo jutott el odáig, hogy ténylegesen elérhetővé tegye legalább egy mobiljára az operációs rendszert. Ennek megfelelően komoly meglepetést okozott az Android Authority számára cikkező Mishaal Rahman fejlesztő, nyilvánosan elérhető információk alapján úgy látja, hogy nem kell egy évet várni az Android 16 megjelenésére.

A felfedezés előzményeként egy másik fejlesztő felhívta Rahman figyelmét, hogy az Android nyílt forráskódú változatában feltűnt módosítások alapján az Android 16 belsőleg használatos kódneve Baklava lett, ami egy számos balkáni és közel-keleti ország klasszikus konyhájának részét képező, édes sütemény. A Google mindig is édességes kódneveket adott az Androidok főverzióinak, azonban a nyilvánosság előtt régóta nem használja ezeket, a jellegét tekintve pedig a Baklava látszólag kissé elüt a megszokottól.

Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a mobilos rendszer kompatibilitási dokumentumában a Google két helyen is 25Q2 néven hivatkozott az Android 16-ra, ami arra utal, hogy 2025 második negyedévében szándékozik kiadni, azaz jövő június végéig befuthat.

A Google tradicionálisan augusztus-október között szokta kiadni az Android új főverzióit, és nem világos, hogy miért változtatna a kiadási ütemterven.

Jelen pillanatban az információk természetesen csak érdekességek, jó eséllyel fél éven belül kiderül, hogy ténylegesen mire készül a Google.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!