Feltörték az internetet archiváló szolgáltatást

hacker kiberbűnöző hackelés anonymus
Fotó: Tima Miroshnichenko / Pexels
Vágólapra másolva!
Több mint harmincmillió regisztrált felhasználó adatait töltötték le.
Vágólapra másolva!

Hosszú ideje támadják ismeretlen személyek a The Internet Archive-ot, ez a világ legnagyobb digitális információmegőrző szolgáltatása. A szabadon elérhető webhely régi szoftverek mellett a teljes internetet archiválni próbálja, a Wayback Machine szolgáltatásával akár évtizedekre visszamenően megtekinthetőek a webhelyek utókor számára lementett változatai.

A The Internet Archive vegzálói látszólag a saját szórakoztatásukra támadják a szolgáltatást, jellemzően túlterheléses támadásokkal próbálnak fennakadásokat okozni a működésében. Szeptemberben végén viszont sikerült meghackelniük azt, kilopták többek közt mind a 31 millió regisztrált felhasználó e-mail-címeit, nyilvánosan megjelenő neveit, elmaszkolt jelszavait.

Az adatokat átküldték a Have I Been Pwned? szolgáltatás üzemeltetetőjének, ez az internetes adatlopások során kikerült felhasználói adatokat katalogizálja. Bárki megnézheti rajta az e-mail-címe beírásával, hogy milyen adatlopásokban volt érintett, továbbá értesítő e-mailt kérhet a jövőbeli incidensekről.

A Have I Been Pwned? üzemeltetője szerint a The Internet Archive megerősítette a hozzá került adatok hitelességét, mára pedig feltöltötte az információkat a szolgáltatásba, így megkezdődött a betörésben érintett feliratkozóinak e-mailes értesítése az adatlopásról.

Az értesítő e-mailek kiküldésének megkezdésével körülbelül párhuzamosan a hacker újból feltörte az The Internet Archive webhelyét, egy felugró értesítést jelenített meg a látogatóknak a hackelésről.

A The Internet Archive megkezdte a helyzet kezelését, leszerelte az éppen aktuális túlterheléses támadást, takarít a hackerek után, fokozza a rendszerei biztonságát. A nonprofit további tájékoztatásokat fog adni a hackelés kapcsán, amint sikerült jobban megértenie a helyzetet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!