Törölték a Kaspersky mobilappjait a Play Áruházból

android mobil okostelefon mobilozás windows laptop
Fotó: Jonathan Kemper / Unsplash
Vágólapra másolva!
Világszerte, jelenleg csak alternatív androidos boltokból telepíthetőek.
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a váratlan meglepetések az orosz Kaspersky háza táján, a biztonsági cég szeptember végével kénytelen volt kivonulni az Egyesült Államokból, miután az amerikai kormány a nyáron nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a termékeit. Végső búcsú gyanánt a vállalat engedélykérés nélkül lecserélte a vírusirtóját az amerikai ügyfelek windowsos számítógépein egy ismeretlen termékre, amiből világraszóló botrány lett.

Bocsánatkérés nincs a Kaspersky részéről az amerikai piacról való kivonulásának elhibázott kezelése miatt, azonban mindenki feltételezte, hogy ezzel véget ért a kálváriája. Pedig nem, nagy meglepetésre a Google szeptember végén felfüggesztette a Kaspersky fejlesztői fiókját az Android hivatalos programboltjában.

Ennek hatására világszerte elérhetetlenné vált a cég összes androidos mobilappja a Play Áruházban, beleértve a népszerű Kaspersky Endpoint Security és a VPN & Antivirus by Kaspersky termékeket.

A Google szerint az amerikai kormány szankciója miatt tiltotta le a Kaspersky fejlesztői fiókját, a vonatkozó rendelkezés szerint ugyanis amerikai vállalatként nem állhat üzleti kapcsolatban a tiltólistára került orosz céggel.

A Google nem törölte az androidos eszközökről a Kaspersky most kiebrudalt appjainak már telepített kópiáit.

A Kaspersky vizsgálja a helyzet lehetséges megoldásait, addig is alternatív programboltokból, például a Samsung Galaxy Store-ból, a Huawei AppGallery-ből, továbbá a Xiaomi GetApps-ból telepíthetőek az androidos mobilappjai.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!