Lopásvédelmi funkciókat kapnak ezek a mobilok

mobilozás metró földalatti subway tömegközlekedés
A kép csak illusztráció
Fotó: Chris / Unsplash
Vágólapra másolva!
Mindegyik legalább Android 10-es mobilon bekapcsolhatóak lesznek. Az új lopásvédelmi funkciók a Play-szolgáltatások keretrendszer részét képezik, és heteken belül megjelennek a telefonokon.
Vágólapra másolva!

Az idén májusban megtartott fejlesztői konferenciáján a Google új lopásvédelmi funkciókat jelentett be az Androidhoz, ráadásul ami ennél is nagyobb szenzáció, hogy utólag aktívan használt mobilok százmillióin válnak majd elérhetővé. Ez úgy lehetséges, hogy a Play-szolgáltatások keretrendszer részét képezik, ezt a komponenst önállóan a Google frissíti, így az elérhetővé tételükhöz nem kell androidos rendszerfrissítést kiadniuk a mobilgyártóknak.

lopás, tolvaj, zsebtolvaj, lopásvédelmi funkciók
Az Android telefonok hamarosan új lopásvédelmi funkciókat is kapnak. A kép illusztráció!
Fotó: Shutterstock 

Most megkezdődött az új lopásvédelmi funkciók nyilvános elérhetővé tétele, első körben a Play-szolgáltatások béta verziójában. Ez azt jelenti, hogy a funkciókon már a legvégső tesztelés zajlik az általános elérhetővé tételük előtt, heteken belül megjelenhetnek a stabil szoftvert használó mobilozóknál.

A széles körű kiadás megtörténtét követően az Android 10+ rendszerű mobilok tulajdonosai a Beállítások → Google → Minden szolgáltatás → Személyes és eszközbiztonság rész új Lopásvédelem menüjében tudják majd bekapcsolni a lopásvédelmi fejlesztéseket.

Így működnek az új lopásvédelmi funkciók

Az új menübe belépve két opciót találnak majd a mobilozók. A lopásvédelmi zárolás az olyan esetekre készült, mikor egy tolvaj kikapja a tulajdonosa kezéből a telefonját és eliszkol vele. Ilyen esemény szenzorokkal való detektálásakor aktiválódik a képernyőzár, ki lesz zárva a készülékből a rabló.

A másik opció az offline eszközzárolás. Ez abban az esetben aktiválja a képernyőzárat, mikor netkapcsolat nélküli állapotba kerül a készülék, azaz például repülős módba teszi a tolvaj, hogy ne lehessen megtalálni a készülékkereső szolgáltatásokkal.

A lopásvédelmi zárolás és az offline zárolás bevezetésével párhuzamosan az ellopott készülékek kijelzőjének távoli zárolására is lesz egy újabb módszer: az android.com/lock weboldalon a telefonszám megadásával és egy hitelesítési kihívás helyes megoldásával szintén elvágható lesz a tolvajok hozzáférése a telefonokhoz. Ezt persze előzetesen be kell majd állítani, különben nem fog rendelkezésre állni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!