Mesterséges intelligencia interjúvolta meg az álláskeresőt

Vágólapra másolva!
Videócsevegésen keresztül. Nem volt elragadtatva a jelentkező a mesterséges intelligencia használatától.
Vágólapra másolva!

Felkészülhetnek a generatív mesterséges intelligencia váratlan megjelenésére az álláskeresők, számolt be a legújabb trendről Jack Ryan marketinges. A mozgáskorlátozott férfi a napokban sokakat megdöbbentő bejegyzést tett közzé a LinkedIn közösségi oldalon, életében először egy mesterséges intelligenciás interjúztatóval kellett videóchaten beszélgetnie.

jack ryan mesterséges intelligencia
Jack Ryan és a mesterséges intelligencia az interjúzás közben
Fotó: Jack Ryan / LinkedIn

A szolgáltatást az ausztráliai Fairgo startup fejlesztette ki az állásokra jelentkezők szűrésére. „Ugyan a Fairgo célját a fair és igazságos interjúztatási folyamat biztosítása jelenti, de nem hiszem, hogy az MI és a hasonló eszközök képesek volnának olyan mértékben megérteni az emberi érzelmeket és a mimikaszintű reakciókat, hogy tisztességesnek mondható állásinterjút tudjanak készíteni” – mesélte az ügy kapcsán Ryan a 404 Media híroldalnak.

A Fairgo vezetője az ügy kapcsán elmondta, hogy a szolgáltatás elsődleges célját az interjúztatói elfogultság csökkentése jelenti, a jelentkezők többsége pedig pozitív élményként éli meg az MI-s interjúztatóval való kapcsolatba lépést.

„Távolról végezhető munkákra támaszkodó mozgáskorlátozottként már most aggódom bevallani a fogyatékosságomat a jelentkező űrlapok végén. Ha még egy MI-s komponenst is bevonunk a képletbe, akkor szerintem pont az ellenkező hatást érjük el (a diverzitás, az igazságosság, és a befogadás terén)” – véli Ryan.

A férfinek nem volt jó véleménye az  mesterséges intelligencia alapú interjúztató használatáról, egész pontosan „a késői szakaszában járó kapitalizmus tökéletes demonstrációjának” érezte. Viszont legalább bejutott az interjúztatás második körébe. Bár a jelek szerint az is a gépi HR-essel lesz lebonyolítva.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!