Ez a chip lesz a következő csúcsmobilokban

qualcomm snapdragon 8 elite
Qualcomm Snapdragon 8 Elite
Fotó: Qualcomm
Vágólapra másolva!
Bemutatkozott a Snapdragon 8 Elite, nagy előrelépéseket hoz.
Vágólapra másolva!

Idén sem felejtett el vadiúj chipet készíteni a csúcskategóriás mobilok és tabletek következő hullámába a Qualcomm, bemutatta a Snapdragon 8 Elite rendszerlapkáját. A termékkel szerelt első prémium mobilok még az év vége előtt bemutatkozhatnak, a hírek szerint a januárban debütáló Samsung Galaxy S25 is ezt használja majd a világ összes régiójában.

A bejelentés szerint az elődjéhez képest a Snapdragon 8 Elite rendszerlapka olyan 45%-kal nagyobb számítási teljesítményű processzort és játékokban 40%-kal jobban teljesítő grafikus vezérlőt kapott, az utóbbi esetében 35%-ot javult a valós idejű sugárkövetés (ray-tracing) teljesítménye. A lapka MI-s feladatok hardveresen gyorsított elvégzésére való NPU része 45%-kal gyorsult.

qualcomm snapdragon 8 elite
A sokkal jobb teljesítmény ellenére számottevően esett a Qualcomm Snapdragon 8 Elite fogyasztása
Fotó: Qualcomm

Mindezek ellenére a 3 nanométeres gyártástechnológiával készülő chip az előző modellhez képest sokkal energiahatékonyabb. Azonos terhelés esetén a processzor 44%-kal, a grafikus vezérlő pedig 40%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett tudja elvégezni ugyanazt a feladatot, a rendszerlapka összfogyasztása pedig átlagosan 27%-kal csökkent.

A Qualcomm Snapdragon 8 Elite természetesen megkapta a legújabb generációs képfeldolgozó alrendszert és 5G modemet, ezen felül pedig ismeri a Wi-Fi 7, a Bluetooth 5.4, továbbá Ultra Wideband (UWB) technológiákat is.

A következő hónapokban többek közt az Asus, a Honor, az iQOO, a OnePlus, az Oppo, a Realme, a Samsung, a vivo, továbbá a Xiaomi fognak a Qualcomm rendszerlapkájával szerelt mobilokat piacra dobni.

Sajnos ezek az új készülékek minden eddiginél drágábbak lehetnek, nemrég egy megbízható szivárogtató azt állította, hogy a Snapdragon 8 Elite chip olyan 20%-kal kerülhet majd többe az elődjénél.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!