Váratlanul csökkent a memórialapkák ára

ddr5 ram memóriamodul számítógép pc alkatrész gaming gamer
Különböző gyártóktól származó DDR5 asztali számítógépes memóriamodulok
Fotó: Andrey Matveev / Unsplash
Vágólapra másolva!
Eddig a vártnál jóval kisebb tömegeket ijesztett meg a Windows 10 nyugdíjazása.
Vágólapra másolva!

Nagyjából egy éve szinte csak rossz híreket kaptak a memóriachipek piacáról a számítógépeket építeni vagy vásárolni kívánók, az elemzők nemrég még beláthatatlan ideig tartó drágulást prognosztizáltak a rendszermemóriaként használt DRAM, továbbá az SSD-kben lévő NAND memóriachipek piacán.

A TrendForce tulajdonában lévő DRAMeXchange adatai alapján nem eszik ilyen forrón a kását, az augusztusi 2,38% csökkenést követően szeptemberben nagy átlagban olyan 10%-kal csökkent a DRAM és a NAND memóriachipek ára.

Ennek oka, hogy elmaradt a remélt szinttől az új számítógépek iránti kereslet növekedése, így a gyártók is jóval kevesebb komponenst vásárolnak, nem kívánnak szükségtelen raktárkészleteken ülni.

A mostani árcsökkenések nem túlságosan jelentősek, és persze a fogyasztói piacon kapható termékek árában csak hónapok múlva látszanak majd meg. Egyelőre jó kérdés, hogy a következő egy év során mi történik majd a DRAM és a NAND chipek évek óta hullámvasutazó áraival, az elemzők továbbra is bíznak a Windows 10 ingyenes támogatásának jövő őszi megszűnése miatt az új számítógépek eladásainak jelentős emelkedésében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!