Katasztrófa miatt élesedett a Starlink mobilszolgáltatása

Hurrikán az Egyesült Államokban, HurrikánazEgyesültÁllamokban, Helene, Helene-hurrikán, Helenehurrikán, 2024.09.28.
A pusztítás nyomai a Helene névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után a floridai Cedar Key településen
Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera
Vágólapra másolva!
Átmeneti működési engedélyt kapott a Helene hurrikán által érintett területeken.
Vágólapra másolva!

Váratlan segítséget kaptak a Helene hurrikán által letarolt területeken élők, az Egyesült Államok távközlési hatósága a T-Mobile szolgáltató egyes frekvenciáin engedélyezte a Starlink Direct to Cell műholdas mobilszolgáltatás aktiválását Florida és Észak-Karolina államokban.

A lépésre a Helene hurrikán gigantikus pusztítása miatt volt szükség, Florida és Észak-Karolina államokban is akadnak olyan területek, amelyeken semelyik mobilszolgáltató sem tudta még helyreállítani a szolgáltatást. A Starlink reményei szerint az újabb generációs műholdjain lévő bázisállomásaival az érintett területeken élők legalább vészriasztásokat kapnak majd a mobiljaikra, de megkísérli a kétirányú SMS-ezés aktiválását is.

Elon Musk cége szerint jelenleg nem áll rendelkezésre elég műhold a Direct to Cell széles körű nyújtásához, így csodát nem kell várni.

Az engedély kiadása még időben történt, a Helene-t követően máris úton van Florida felé a szintén pusztító erejű Milton hurrikán. Az USA hurrikánközpontja szerint ez helyi idő szerint szerda este, az Atlanti-óceán felől érkezve vághat át Florida kellős közepén, 180-210 km/h sebességű szelet jelentő, hármas fokozatú viharként. A Mexikói-öböl partján fekvő Tampa Bay városában katasztrófa van kilátásban, a rendkívül erős szél mellett 3-5 méteres hullámokra is számítani lehet, így evakuálás kezdődött.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!