A digitális játékok sosem kerülnek a vevők birtokába

gamer pc számítógép laptop notebook gaming videojáték
Fotó: Onur Binay / Unsplash
Vágólapra másolva!
Új tájékoztató információ fogadja a Steamen játékot vásárlókat.
Vágólapra másolva!

Szeptember végén Kalifornia állam kormányzója új fogyasztóvédelmi törvényt szentesített az aláírásával. A ténylegesen csak jövőre életbe lépő szabályozás értelmében a digitális termékeket áruló kereskedéseknek fel kell tüntetniük, hogy a vevők nem megvásárolják a bennük kapható termékeket, hanem csak licencelik azokat.

Ezt az elmúlt olyan húsz évben egyáltalán nem hirdették a digitális termékeket áruló kereskedések, pedig kritikus különbség van a klasszikus értelemben vett vásárlás és a licencelés között: az utóbbi esetében a beszerzett termékek nem kerülnek a vevők tulajdonába, csupán meghatározott feltételek mellett hozzáférést kapnak azokhoz.

steam
Világszerte megjelent a Steam kosároldalán a licenceléssel kapcsolatos tájékoztatás
Fotó: Origo

Emiatt például a kiadók elvehetnek a vásárlóktól korábban megvett termékeket, mint ahogy ezt nemrég az Ubisoft is demonstrálta a The Crew esetében. Ezen túlmenően egy gamer rokon halála esetén nem lehet megörökölni a digitális játékait, a digitális boltokban lévő fiókjai jogi értelemben örökre árvává válnak.

A törvény hatására a Steam digitális játékáruház most világszerte egy új dobozt tett a kosároldalára, amely jelzi, hogy vásárlás esetén ténylegesen csak licencelés történik. Ennek persze csekély gyakorlati jelentősége van, hiszen PC-s játékok már nagyon rég exkluzívan átálltak a digitális terjesztésre.

A gamereknek nincs más lehetőségük, minthogy digitálisan licenceljék a termékeket.

Az egyetlen érdekes félkivételt a GOG jelenti, az ebben megvett játékok másolásvédelem nélküli, teljesen offline működő telepítőkészletek formájában is letölthetőek. Emiatt lehetőség van a licencelt játékok egyéni archiválására a hosszú távú megőrzésük és elérésük garantálása érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!