Már a Tesla Cybertruck is használhatja a teljes önvezető funkciót

Electrify Expo 2024 offers test drive electric vehicles in San Francisco
Tesla Cybertruck.
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Néhány Cybertruck végre használhatja a Tesla teljes önvezető szoftverét. Tíz hónappal a típus megjelenése után a Tesla leküldte rájuk a frissítést.
Vágólapra másolva!

Sok késés és várakozás után közel egy évvel ezelőtt, 2023. november 30-án vehették át az első Tesla Cybertruckokat azok, aki leszurkolták érte a kissé fájó, közel 100 000 dolláros összeget. Egy funkció azonban hiányzott ezekből az autókból - a Tesla sokat reklámozott Full Self-Driving (FSD – teljes önvezető) szoftvere.

Tesla Cybertruck budapesti bemutató, Teslabemutató, Budapest teljes önvezető
A Tesla Cybertruck megkapta végre a teljes önvezető szofvert.
Fotó: Stefler Balázs / Stefler Balázs

A Tesla által kiadott korábbi járművek, mint például a Model 3 és a Model Y, már a megjelenéskor azonnal hozzáférhettek a Tesla Autopilot vagy FSD szoftverének modern változataihoz. Ezek a járművek azonban viszonylag hasonló méretekkel, szenzorkészlettel és vezérlési mechanizmusokkal rendelkeznek, mint a többi Tesla jármű, ami azt jelenti, hogy nem sok változtatásra van szükség a szoftverben ahhoz, hogy működőképesek legyenek.

A Cybertruck azonban teljesen más, mint bármely más jármű, amelyet a Tesla eddig készített – vagy, ha már itt tartunk, szinter bármely más jármű, amely az utakon közlekedik.

Így amikor a Cybertruck először jelent meg, hiányzott belőle a hozzáférés ehhez a fontos funkcióhoz. A Tesla persze eladta az FSD-hozzáférést a tulajdonosoknak, de azzal a kitétellel, hogy a vezetéstámogató rendszer a Tesla további értesítéséig nem aktiválható.

Nos, ez az idő most elérkezett, és a Cybertruckosok végre hozzáférhetnek a szoftverhez, amire vártak. Legalábbis néhányuk. A cybertruckownersclub fórumán megjelent bejegyzés szerint néhány felhasználó a mai naptól, a 2024.32.20-as frissítéssel elkezdett hozzáférni az FSD (Supervised) rendszerhez.

Ez a frissítés a „korai hozzáférés” megjelölést viseli, ami azt jelenti, hogy egyelőre csak a korai hozzáférési programba meghívott tulajdonosok egy része fér hozzá. Nem tudni biztosan, hogy a szoftver szélesebb körű kiadása a többi Cybertruck-tulajdonos számára mikor fog megtörténni, de ez valamikor a következő hetekben várható.

A Tesla azt is elmondta, hogy az FSD a jövő év első negyedévében lesz elérhető Kínában és Európában, bár mindkettő a hatósági jóváhagyástól függ, ami hosszabb időt vehet igénybe.

Az FSD-vel felszerelt Cybertruckokról szóló első videók temészetesen kezdenek kiszivárogni a netre:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!