Megkezdte az emberek munkájának elvételét az MI

számítógép böngészés internet irodai munka home office computer
Fotó: Annie Spratt / Unsplash
Vágólapra másolva!
Csak Malajziában 700-nál is több moderátortól szabadul meg a TikTok.
Vágólapra másolva!

Eddig javarészt csak aggasztó kilátás volt, hogy a mesterséges intelligencia elveheti az emberek munkáját, azonban most ténylegesen elindult a folyamat. Ezekre a félelmekre az elmúlt években gyakran azt duruzsolták a mesterséges intelligenciás technológiák üzleti sikerében érdekelt felek, hogy az MI cégeknél való bevezetése nem feltétlenül fog tömeges elbocsátásokkal járni, helyette inkább csak hatékonyabbá teheti a dolgozókat a munkájuk elvégzésében, segíthet a munkaerőhiány csökkentésében.

Most megkapták a kijózanító pofont azok, akik naivan elhitték ezeket a szólamokat: ha az MI képes olcsóbban és racionálisnak tűnő minőségben elvégezni az emberek munkáját, akkor rögtön kezdődnek a tömeges leépítések.

A nagyok közül elsőként most a kínai Bytedance jelentett be tömeges elbocsátást, első körben 700-nál is több a TikTok rövid videós közösségi szolgáltatás moderálásával foglalkozó embernek int búcsút Malajziában, a munkájukat MI-s gépi rendszer veszi át.

A cég szerint a gépi moderációs MI-je az emberekhez képest olyan 80% hatékonysággal képes felismerni a szabálysértő tartalmakat, ráadásul sokkal gyorsabban dolgozik náluk. Emiatt amelyik piacokon bevezeti a rendszert, ott masszívan kevesebb emberi moderátorra lesz szüksége.

A mostani elbocsátás csak a kezdet, a TikTok szeretne világszerte átállni a MI-alapú moderálásra, következő időszakban további országokban is moderátorok tömegeitől készül búcsút venni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!