Meghackelték a vízszolgáltatót, szünetel a számlázás

csap csaptelep csapvíz ivóvíz macska ivás fürdőszoba cat faucet
Fotó: Sugarman Joe / Unsplash
Vágólapra másolva!
Nem fog késedelmi díjat felszámítani a 14 millió főt ellátó vállalat.
Vágólapra másolva!

A tőzsdefelügyeletnek benyújtott tájékoztatása szerint kibertámadás áldozata lett az Egyesült Államok legnagyobb víz- és csatornaszolgáltató közműcége. A New Jersey államban székelő American Water olyan 14 millió lakost és 18 katonai bázist szolgál ki, tizennégy államban van jelen, ötszáz telephelye van.

A közműcég tájékoztatása szerint a kiberbiztonsági incidensre október harmadikán derült fény, ekkor az ügyfelek adatainak védelme érdekében lekapcsolta egyes számítógépes rendszereit az internetről, így átmenetileg a számlázás is szünetel. 

A szolgáltatásainak nyújtását nem befolyásolja az incidens, jelen pillanatban a hatóságokkal együttműködve próbálja felderíteni a körülményeket és a károkat.

A vállalat egyelőre titkolja a kiberbiztonsági incidens jellegét, így az sem világos, hogy zsarolóvírusos támadás vagy klasszikus hackelés történt-e. Annyi biztos, hogy a számlázás kényszerű szünetelése miatt nem fog késedelmi díjat felszámítani, az ügyfelek jogszerű és tisztességes bánásmódra számíthatnak a könyvelés újraindulását követően.

A napokban már kaptak rossz hírt hackelés miatt az amerikaiak, a Comcast távközlési cég olyan negyedmillió előfizetőjének az érzékeny adatai kerültek ki egy adósságbehajtó cégtől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!