Rekord szinten a Windows 11 piaci részesedése

windows 11 laptop notebook számítógép computer
Fotó: Windows / Unsplash
Vágólapra másolva!
Túlságosan még nem lehet büszke az eredményre a Microsoft.
Vágólapra másolva!

A számítógépek kiöregedésével és a Windows 10 ingyenes támogatásának jövő őszi megszűnésével óhatatlanul emelkedik a Windows 11 piaci részesedése. A StatCounter elemzőcég szeptemberi adatai szerint az internetezésre használt, windowsos számítógépek immáron 33,42%-án fut a rendszer, ami havi szinten 1,74% emelkedést, továbbá rekordmagas részesedést jelent.

A Windows 10 ettől függetlenül még messze piacvezető, szeptemberben 62,79% részesedést tudott felmutatni, ami havi szinten 1,35% csökkenés. A Windows 8.1 és annál régebbi rendszerek együttesen 3,79% részesedéssel rendelkeznek, teljesen elhanyagolhatóvá vált a jelenlétük.

Kontextusként 2023 szeptemberében 23,64% részesedésnél járt a Windows 11, azaz egyetlen év leforgása alatt csak 9,78% részesedést tudott szerezni. Idén tavasszal még vissza is esett a használata, hogy aztán visszatérjen a korábban látott, komótos térnyeréshez.

Ha innentől kezdve sikerülne minden hónapban a szeptemberben felmutatott 1,74% részesedést szereznie, akkor egy éven belül elérhetné az 50%-ot. Viszont ez derűlátó forgatókönyvnek tűnik, és ha megvalósul, akkor is borzasztóan magas lesz még jövő őszre a Windows 10 piaci részesedése.

Kapcsolódó érdekesség, hogy a Steam játékbolt adatai szerint a gamer számítógépeken már augusztusban átvette a piacvezető pozíciót a Windows 11.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!