77 film készült a Kárpát-medencei Televíziós Fesztiválon

Vágólapra másolva!
Etüd, portré és híradó kategóriákban versenyezhettek az első Kárpát-medencei Televíziós Fesztivál résztvevői.
Vágólapra másolva!

Bolyáki Attila, a rendező Szatmár-Bereg Nyilvánosságért Alapítvány elnöke elmondta, a tudósítók fesztiválja egydülálló televíziós rendezvény, mert a résztvevőknek az augusztus 21 és 26 között megrendezett találkozó ideje alatt kellett elkészíteniük riportfilmjeiket. A filmeket Szamár-Bereg megye területén, és magyar-román-ukrán határ közelében kellett elkészíteni. A versenyzők három kategóriában: híradó, etüd, portré nevezhették alkotásaikat.

Bolyáki hozzátette, a fesztiválnak három célja volt: egyik, hogy bemutassa a nagyközönségnek a megyét, a másik, hogy összehozza a Kárpát-medencében élő tudósítókat, a harmadik pedig, hogy megismertesse a résztvevőkkel a digitális képfeldolgozási technikákat. Az elkészült filmek vágáshoz az Alapítvány nyújtott technikai hátteret. A fesztivál ideje alatt 77 film készült el.

A versenyre bárki benevezhetett, aki a Kárpát-medencében dolgozik. 17 hazai és 16 határon túli csapat állt össze, az itthoni hivatalos műsorsugárzó társaságok közül a Magyar Televízió, a Duna Televízió valamint regionális televíziók nevezetek. A két országos kereskedelmi csatorna, a tv2 és az RTL Klub nem vett részt a fesztiválon.

A híradós stábok versenyében a Debreceni Városi Televízió munkatársai, Bákai Tünde és Farkas Beáta bizonyultak a legjobbnak, megelőzve a Magyar Televízió Főtér című műsorának készítőit, illetve a szlovákiai TV NASA híradósait.

Az etűd kategória első helyezettje a Kolozsvári Televízió munkatársa, Xantus Áron lett, míg a második helyen a Magyar Televízió, a harmadikon pedig az ugyancsak romániai VK Stúdió KKT stábja végzett.
A portré kategóriában Budapest - az alkotók Szabó Beáta és Czigány Gergely -, a Nyíregyházi Városi Televízió és Magyar Televízió Debreceni Körzeti Stúdiója sorrend alakult ki az élen.

A szakmai zsűri által legjobbnak tartott művek a Magyar Televízió kettes csatornáján, a Duna Televízióban és az ATV-ben lesznek majd láthatóak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!