A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A szentek legyőzték a valóságshow-kat

Vágólapra másolva!
Itáliában, az országok többségétől eltérően a szentekről, pápákról és prédikátorokról szóló produkciók nagyobb közönséget vonzanak, mint az ismeretlen emberek életét bemutató kukkolós tévéműsorok.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIA legutóbbi hétvégén Olaszországban a szentté avatott mártírról, Maria Gorettiről szóló film volt a legnézettebb tévéműsor. A háztartások több mint egyharmadában követték a 12 éves lány történetét, aki halálos ágyán megbocsátott gyilkosának, miután az megkéselte, mert áldozata nem volt hajlandó szeretkezni vele.

A több millió nézőt vonzó tizenéves szent azonban csak egy a rendkívül népszerű vallási témájú műsorok közül. Olaszországban kevés olyan hét van, hogy a televíziók a dokumentum- és egyházi műsorok mellett ne sugároznának vallási témájú művészi alkotásokat is.

A Richard Harris főszereplésével forgatott Biblia című film alapján készített sorozat után az utóbbi időkben számos, a keresztény hittel foglalkozó film következett az olasz tévékben. A többnyire független produkciós cégek feldolgozták Pió atya, XX. századi szentéletű kapucinus szerzetes, Assisi Szent Ferenc és XXIII. János pápa életét is.

A műfaj annyira népszerű, hogy sokszor ugyanarról a személyről szóló két különböző feldolgozás rivalizál a nézők figyelméért. Pió atyáról és Guiseppe Roncalliról, a későbbi XXII. János pápáról két-két film készült. Az állami RAI és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, tévétársasága egyaránt műsora tűzték az egyházfiakat bemutató műveket.

Forrás: ORIGOA szociológusok zavarban vannak, mert a töretlennek látszó tendencia ugyan nem új, de a vallási műsorok túltengését régen a kereszténydemokrata párt uralmával lehetett magyarázni, amely jelentős hatással volt a korábban egyetlen, és állami kézben lévő televízió műsorára. Ráadásul évtizedekkel ezelőtt az olaszok vallási érzülete is erősebbnek hatott. Napjainkban azonban a hitgyakorlás visszaszorulása Olaszországban soha nem látott mértékű. A XXI. század elején tovább csökkent a templomba járók száma, akárcsak a születéseké és a papi pályát választóké.

Néhány kommentátor szerint a jelenség oka, hogy az emberek a vallásos filmek segítségével a lélekölő mindennapok elől próbálnak menekülni. Michael Politi vallási szakértő szerint, ellentétben a telenovellákkal, amelyek tömve vannak sötét és gonosz szereplőkkel, a vallási filmek nap végi jóságadagot jelentenek a gondjaikba belefáradt embereknek.

A vallási műsorok iránti igényt jelzi, hogy az év folyamán elkészítik a padovai Szent Antalról és a kalkuttai Teréz anyáról szóló filmeket. A konjunktúra ereje akkora, hogy egy rendhagyó produkciót is terveznek a tévések. 2004-ben az akkori pápa életét akarják feldolgozni, ami az első alkalom lenne, hogy még élő vallási személyt mutatnak be egy fikciós alkotásban - írja a BBC.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!