Sissy, a lázadó császárné

Vágólapra másolva!
Arielle Dombasle, Bernard-Henri Levy francia filozófus felesége játssza a főszerepet a Sissyről - Erzsébet osztrák császárnéról, magyar királynéról - készült francia televíziós filmben, amelyet hétfőn sugárzott a France-2 csatorna.
Vágólapra másolva!

A Sissy, a lázadó császárné című televíziós film Erzsébet életének utolsó napjait mutatja be, mielőtt Luccheni olasz anarchista a hajóra szállni készülő császárnét 1898. szeptember 10-én a Genfi-tó partján leszúrta volna. A filmben Sisy orvosával, dr. Mayerrel beszélgetve elpanaszolja életének legfájdalmasabb élményeit.

A hárommillió euró költséggel készült filmet Jean-Daniel Verhaeghe rendezte, és a felvételek tavaly, Szentpéterváron készültek. "A filmen a valódi Sissy kel életre, aki már életében legenda volt. Az emberek azért emlékeznek rá, mert éppen az ellentéte volt annak, amit elvártak tőle" - hangoztatta Arielle Dombasle a bemutatóval kapcsolatos tévéinterjúban.

A százperces film 1898-ban kezdődik, amikor Sissy, Hohenebs álnéven egy udvarhölgy kíséretében felkereste dr. Mayert - a történelmi film egyetlen kitalált szereplőjét. Ezzel az orvossal, aki szinte egy pszichiáter szerepét tölti be, Erzsébet megbeszélte Ferenc József császárral kötött, nem akart és szeretet nélküli házasságát, egyik kis gyermekének halálát Magyarországon és Rudolf trónörökös öngyilkosságát, valamint az ő (Erzsébet) szerepét Ausztria és Magyarország közeledésében.

A televíziós film meglehetősen kedvező fogadtatásra talált francia kritikusok részéről. A Le Nouvel Observateur című magazin például azt írta legújabb számában, hogy a film "intelligensebb", mint a "Romy Schneider körüli ostobaságok, amelyekkel bennünket minden karácsonykor etetnek".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről