Mit nézzünk? - Emberevők és emberrablók

Vágólapra másolva!
Régi és újkeletű klasszikusok egyaránt várnak ránk a hétvégén: az m1 megint Antonionival készül, a Zone Europa műsorát pedig Jean-Pierre Jeunet erősíti; de akár még John Cleese-zel vagy Antonio Banderasszal is összefuthatunk valamelyik nap.
Vágólapra másolva!

Szombat esténk legeredetibb darabja valószínűleg a Zone Europán, 20.00-tól vetített Delicatessen: a szélesebb körben az Amélie csodálatos életé-vel ismertté vált Jean-Pierre Jeunet (és akkori alkotótársa, Marc Caro) első nagyfilmje a szürreálisan sötét jövőbe kalauzol minket, ahol az élelem már hiánycikknek számít - ennek ellenére egy társasház hentesénél mindig kapható friss hús, csak épp az albérlők cserélődnek folyamatosan. A főszerepben zseniális alakítást nyújt Jeunet kedvenc színésze, Dominique Pinon (az Amélie-ben ő volt a pultosnő miatt egyfolytában a bárban lebzselő, megszállott diktafonos), és idéznivaló is akad bőven a filmből: társalgásban később is felmerülhet például a "Van itt nekem valami?" kérdés, amit az egyik szereplő egy dobócsillaggal a fejében kérdez a többiektől, mert nem érti, miért bámulja mindenki a homlokát.

Csak azt sajnálhatjuk, hogy ha végignézzük a filmet, pont lecsúszunk a A kísértetház (m2, 21.25) elejéről - de bízzunk a szerencsénkben, talán a kiírtnál később fog kezdődni. Márquez kedvelői minden bizonnyal díjazzák a filmet, hisz a több generáción átívelő, történelmi targédiákkal dúsított történet, és annak helyénvaló misztikus elemei erősen a kolumbiai mester műveire hajaznak. Ezúttal azonban egy chilei írónő, Isabel Allende regényéről van szó, melyet a csendes eposzok szakértője, Bille August (Hódító Pelle, Jeruzsálem) vitt filmre. Már csak a parádés szereposztás miatt is érdemes bekapcsolódni, hiszen A kísértetház főbb szerepeit olyan színészek játsszák, mint Meryl Streep, Glenn Close, Jeremy Irons, Winona Ryder vagy Antonio Banderas, de például Vanessa Redgrave vagy Armin Müller-Stahl is feltűnik a filmben.

Ezután éppen elkapjuk még az m1-en a Zabriskie Point-ot (23.55-től), Michelangelo Antonioni egyik klasszikus alkotását. A főhős egy diáklázadás során rendőrgyilkosság gyanújába keveredik, ezért menekülnie kell - nem véletlen, hogy épp a sivatagban talál menedéket (lecsupaszítva minden olyan környezeti elemtől, amely ellen lázadt), eléggé abszurd módon azonban itt is egy fogyasztói világba csöppen: találkozik ugyanis egy lánnyal, aki egy sivatagi üdülőhellyel csinált nagy üzletet.

Ezzel egy időben kezdődik az RTL Klubon a Tabu című japán történelmi dráma, amely - még a Brokeback Mountain előtt - egy klasszikusan férfiasnak tartott csoportban, a szamurájok között mutatja be a bimbódzó homoszexualitást. A film előtt pedig egy werkfilmet is megnézhetünk, amelyből megtudhatjuk, hogyan készült Szász János Ópium-a - talán Csáth Gézáról is árnyaltabb képet kapunk annál, mint amit a csatorna egyik magazinműsora tárt elénk: a felvezetőben egy elmebeteg pszichiátert emlegettek, aki előbb feleségével, majd önmagával is végzett.

Forrás: Red Dot

A hal neve: Wanda - John Cleese, Kevin Kline, Jamie Lee Curtis és a hal

Vasárnap valamivel szolidabb a kínálat, de így is megnézhetünk legalább két klasszikust, igaz, teljesen eltérő műfajban: az m2-n, 22.10-kor kezdődik A lepkegyűjtő, amely az emberrablós-jólmegkínzós pszichothrillerek egyik alapdarabja, még 1965-ben készült. A hazánkban is ismert regény (és a filmváltozat) története szerint a szürke, önmagát elfojtó hivatalnok meg akar szerezni magának egy életvidám, gyönyörű lányt, nem tud azonban másként közeledni hozzá, csak ha hobbiját, a lepkegyűjtést rá is kiterjeszti - a Római vakáció, a Funny Girl és más, habkönnyű darabok rendezőjének, William Wylernek talán legsötétebb műve.

A másik klasszikus az abszurd vígjátékok tárházát gazdagítja: a Cinemaxon 23.05-től pereg a John Cleese forgatókönyvéből született A hal neve: Wanda. A Monty Python legmagasabb tagja az egyik főszerepet is elvállalta, de egykori csapattársai közül Michael Palin is feltűnik a filmben - a nevetés már csak ezért is garantált. Ha mégis inkább gondolkodni, merengeni vágyunk vasárnap este, erre a Duna TV tűnik a legmegfelelőbb választásnak: 19.30-kor kezdődik ugyanis A Mester és Margarita történetét feldolgozó, orosz tévésorozat, melyből rögtön két részt is megnézhetünk - a rendező ráadásul ugyanaz a Vlagyimir Bortko, akinek a csatornán már látható Pétervári banditák-at is köszönhetjük.

Apats Gábor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről