A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A dédi imádja, a kisunoka rá se pillant

Vágólapra másolva!
A közelmúltban zárt közösségek tévézési szokásait vizsgáltuk. Kamerával jártunk komor fegyházban, egy fokkal derűsebb női börtönben, faggattunk apácákat arról, hogy mit és miért néznek. Forgattunk egy javítóintézetben is, most pedig egy idősek otthonába vitt utunk. Milyen csatorna érdekli a hetvenes-nyolcvanas korosztályt? Néznek klipet a VIVA-n, figyelik éjjel a bizarr Cool tévét?
Vágólapra másolva!

Az idősek otthonában a lakók ragaszkodnak régi szokásaikhoz, nemigen tudják megszeretni a kereskedelmi tévéket, jóllehet, a Barátok közt vagy a Jóban Rosszban köztük is nyerő. A férfiak persze a sportcsatornákra kattintanának a közös nappaliban, a nénikék viszont nagy nosztalgiával emlegetik Isaurát és a Dallas-t, miközben kedvelik a romantikus, drámai sorozatokat, az olasz, angol, dél-amerikia alkotásokat. Dexter-t vagy Helyszínelők-et nem néznek, de egy jó krimi felcsigázza őket. Ami a számokból is kiderül, az bizonyosodott be itt is: szeretik az m1-et, az ATV-t, a Dunát.

Előbbinek volt is három jó hete a közelmúltban. A futball-Eb alatt viszonylag nyugodtak voltak a kereskedelmi csatornák programigazgatói: ahogy azt kommunikálták is, nem rettentette meg őket az MTV térnyerése, mivel az csak egyes estékre, egy-egy izgalmasnak ígérkező mérkőzés erejéig szólt. A futballtorna alatt a mérkőzések előtti és utáni műsorok nézettsége is javult, de a lendület alábbhagyott, a nézők a döntő után régi szokásaik szerint kapcsolgattak. Mint kiderült, az MTV nem tudta megtartani a látogatókat, a harsányabb, színesebb, gyorsabb televíziózáshoz szokott tömegeket, és továbbra is főképp az idősek tévéje, hiába szeretne egy ország, egy nemzet adója lenni.

A múlt héten a teljes lakosságnál egyetlen MTV-s műsor sem érte el az egymilliós nézettséget, noha ezt a lécet simán viszi a TV2 és az RTL akár ötödszörre ismételt akciófilmmel, sokszor leadott, bárgyú vígjátékkal. Az ötven alatti felnőtteknél pedig különösen cudarul áll, főképp estefelé: főműsoridőben az RTL 32,2 százalékot kaszált múlt héten, a TV2 26,3-at vitt, az MTV-nek pedig csak 5,2 százalék maradt, így pedig az 5,9-et jegyző Viasat3 is megelőzte. Persze az MTV más térben versenyez, más feladatai vannak, de akkor is elgondolkodtató, hogy az értelmiséget és a nosztalgiázó öregeket leszámítva elfordultak a nézők a köztévétől.


A teljes lakosságnál azért akadt egy-két villanása a múlt héten is, például hétfőn 15,6 százalékos közönségaránnyal ment a Híradó, aznap az Este is erős volt. A hírműsorok mellett viszonylag sokan nézték a Régimódi történet-et, a lottósorsolást vagy a Három férfi és egy bébi című filmet. Hiába nyúlt vissza az MTV olyan régi sorozathoz, mint a Kémeri, ez csak száz tévézőből hetet kötött le - talán kisfilmünk szereplői épp látták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!