Sötét rabságról, háborúról mesél Al Ghaoui Hesna

Vágólapra másolva!
Al Ghaoui Hesna saját műsorral tér vissza a képernyőre. Mint az [origo]-nak elmondta, régi álma vált azzal valóra, hogy olyan emberi történeteket, érdekes és vitatott eseményeket tud bemutatni, amikre korábbi háborús tudósítások alkalmával figyelt fel. A Bábel, Hesnával a világ olyan számára, mint egy saját gyermek, szerda este fél 10-kor fog megszületni.
Vágólapra másolva!

Izgalmas, kíváncsi és sokszínű: Hesna szerint ezzel a három szóval lehetne leginkább jellemezni a szerda este induló Bábel-t. A közel egyórás műsor első részében, három meghökkentő emberi történet mutatnak be, lesz kerekes székes, aki megjárta a dzsungelt, egy rapper, aki nyolcévesen úgy döntött katonának áll és egy férfit is láthatunk, aki fél évig raboskodott Líbiában, egy ablak nélküli cellában. A műsorvezető legérdekesebb kalandja az utolsó esethez kapcsolódik.

"Éppen a forrongó Líbiából tudósítottam az MTVA-nak, amikor egy este, a portán ülve, egy zavartan viselkedő férfira lettem figyelmes. Kiderült, hogy amerikai filmes, és egy mobiltelefonra lenne szüksége, amiről fel tudná hívni a magyar nagykövetet. Azért pont a magyart, mert ő volt az egyetlen nagykövet az országban, aki képviselte még a forradalmi helyzetben a nyugati világot. Eleget téve a kérésnek, kölcsönadtam mobiltelefonomat. Azt már csak később vettem észre, hogy a férfi rabruhát visel. Hiába kérdezgettem, nem volt hajlandó elmesélni történetét. Persze nem nyugodtam bele az elutasításba, és fél évvel később egy másik amerikai újságíró segítségével felkerestem a férfit az otthonában. A sztorit nem lőhetem le, ma este fél tízkor a kedves nézők is megnézhetik a történet végét."

Forrás: Babel_1 - MTVA; Babel_Hesna - MTI / Czimbal Gyula

A Bábel-ből három adás készül májusig, nyáron ugyanis az MTVA-n a sport, a futball Eb és az olimpia dominál majd. Hesna reményei szerint azonban az ősszel újabb forgatásokra nyílik lehetősége. A közszolgálati platformokon nem elsősorban a nézettség a legfontosabb, a műsorvezetőt azonban izgatja a kérdés.

"Nem feltétlenül a nézettség számít, bár az a műsorkészítő, aki azt mondja, hogy nem érdekli hányan nézik a műsorát, az hazudik. Természetesen engem is foglalkoztat, és örülnék annak, ha minden korosztályt, a fiatalokat is le tudnám ültetni a képernyő elé. Erre egy nagyon jó eszköz a Faceboook. Egyébként a netezők olyan kimaradt videókat is láthatnak majd a hivatalos oldalunkon, amit sajnos idő szűke miatt ki kellett vágnunk a műsorból" - magyarázta.

Nem volt elég szűk egy óra

Először azt hitte, hogy 52 perc mindenre elég lesz, de annyi történetet meséltek el neki a szereplők, hogy kénytelenek voltak szelektálni. "Itt az is fontos szerepet játszott, hogy el kellett döntenünk, a tabutémákat mennyire feszegessük: gondolok itt például a kannibalizmusra. Elgondolkodva ezen és sok emberrel megbeszélve arra jutottunk, ha az interjúalany megtisztel minket azzal, hogy élete legkeményebb eseményeit is megosztja velünk, akkor bele kell tennünk a műsorba, hiszen ez is része annak, hogy ő ma az, aki. Hozzászoktam a híradózásban, hogy mindig objektíven kell tudósítani. Ami újdonság nekem, hogy ebben a műsorban, viszont igenis bele kell szőnöm önmagamat is és az élményeimet."

A Bábel, Hesnával a világ havi rendszerességgel, szerda esténként lesz látható: a készítő - aki mostanság indul épp Afganisztánba - meghökkentő, tabukat feszegető témákat ígér.

Gyulai Péter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről