A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Bemutatják, eltüntetik: átalakultak a családi sorozatok

Vágólapra másolva!
A családsorozatok kedvelői hanyagolva érezhetik magukat az amerikai kínálatot tekintve, mert akárcsak a sci-fi, ez a műfaj is gyengélkedik. Ausztráliában vagy Németországban azért vannak próbálkozások, de a világ főképp az amerikai tévépiacról vásárol - ott meg szinte eltűnt a korábbi évtizedekben meghatározó műfaj.
Vágólapra másolva!

A családi szériák száma megcsappant a világ sorozatgyártásában kiemelkedő Egyesült Államokban. Az egyik fő oka a műfaj hanyatlásának az, hogy a szappanoperás elemekkel rendelkező családi széria sokak szemében már nemcsak átmenetet jelent a heti sorozatok és a napi szappanoperák között, hanem simán szappanoperának minősül. Mindez azt jelenti, hogy a klasszikus amerikai, heti családsorozat valójában nem veszett el, csak átalakult, hol latin-amerikai telenovellává, hol pedig napi sorozattá - még akkor is, ha mondjuk a Barátok közt nem csak Berényiékről szól.

Forrás: universal channel

Azonban míg annak idején a BBC-féle brit Onedin család-ért vagy a dallasi Ewing családért szoríthattunk, vagy nézhettük az amerikai Hetedik mennyország-ot, esetleg A farm, ahol élünk-et, addig a friss sorozatokat elnézve szinte alig találunk olyan famíliát, amelynek a neve ismerős lenne a közönség nagyjának számára. Persze McLeodék Ausztráliából már régi vendégei a közszolgálati csatornának, azonban ha Walkeréket vagy Bravermanéket említenénk meg egy átlagos tévéző előtt, valószínűleg csak zavart pislogás lenne a válasz.

Eláruljuk a megfejtést: Walkerék a Testvérek (Brothers & Sisters) központi figurái, Bravermanék pedig a Vásott szülők (Parenthood) főhősei. Előbbi szériát itthon még a Viasat3 kezdte el adni, azonban az érdeklődés hiányában nem folytatta az első évadon túl, és meglehetősen sokat kellett várnunk arra, hogy egy másik csatorna, jelen esetben a Universal Channel felkarolja a sorozatot, és képernyőre tűzze a még nem látott epizódokat is. A Universal nemrég fejezte be a Testvérek negyedik évadának sugárzását, az ötödik, befejező szezon bemutatójára pedig várhatóan a jövő év elején fog sor kerülni.

Bemutatják, majd eltüntetik

Még mostohább sors jutott a Vásott szülők-nek, amelynek címe azért is lehet ismerős, mert a sorozat alapjait egy 1989-es, Ron Howard által rendezett és Steve Martin főszereplésével készült mozis komédia jelentette. A 2010-ben indult sorozat Amerikában pár napja már a negyedik szezonjával szerepel az NBC csatorna képernyőjén, azonban itthon a TV2 még a teljes első szezont sem adta le, és már jó ideje a folytatására vár a sorozat, de egyelőre semmi jele nincs annak, hogy itthon tovább nézhetnénk Bravermanék hol szomorú, hol vidám, hol romantikus, megható hétköznapjait.

E két klasszikus családsorozat mellett még akadnak családközpontú szériák, azonban azok vagy más zsánerhez tartoznak, vagy szokatlanságuk miatt nehezebben fogyaszthatóaknak számítanak. Az RTL II például október másodikán kezdi el adni a Terra Nova - Az új világ című időutazós scifisorozatot, amelyről, ha lehántjuk róla az évmilliók során rárakódott rétegeket, kiderülhet, hogy valójában családsorozat, amelyben egy ötfős família életét követhetjük figyelemmel. Ők azok, akik a 22. századból visszakerülnek az időben a dinoszauruszok korába, és társaikkal ott próbálnak kialakítani egy saját társadalmat.

Forrás: tv2

Valamilyen szinten ugyancsak családsorozatnak tekinthető az M1-en nemrég bemutatott Bosszú is, hiszen bár a főhős, Emily Thorne családja már nem él, azonban a középpontban lévő, a bosszú célpontjaként szolgáló Grayson família összes tagja főszereplő státuszban van - ráadásul, mint az a sorozat első perceiben kiderül, Emily éppen beházasodni kíván gazdagékhoz. Végül meg kell említenünk az itthon a Viasat3 által felkarolt Shameless - Szégyentelenek-et, amely egy angol sorozat feldolgozása, és a hatgyerekes, egyapukás Gallagher család életét mutatja be, iszákos apával, a törvény határán lavírozó gyerkőcökkel és viszonylag kevés pénzzel - no meg gyilkos, szatirikus humorral.

A szappanoperákon kívül vannak még a komédiák közt családokról szóló történetek - de ezek nem klasszikus családi sorozatok. Régen is (Egy rém rendes család), ma is rengeteg családi szituációs komédiát láthatunk, elég csak a nem feltétlenül tipikus családmodelleket bemutató Két pasi - meg egy kicsi-re, a Modern család-ra (más néven: Egy rém modern család), A kondom el van vetve című komédiára, esetleg a Melissa & Joey-ra gondolni. Aki pedig a hagyományos papa, mama, gyerekek felállást szeretné, annak ajánljuk a Nevelésből elégséges-t, vagy esetleg A semmi közepén-t, amelyet az m1-en Családom és egyéb emberfajták címen láthatunk. A családi komédiák rajzolt formában is hódítanak, elég csak A Simpson család-ot vagy Griffinéket, azaz a Family Guy-t megemlíteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!