Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Mi hozza zavarba a Trónok harca színészeit?

Game of Thrones, Trónok harca, az HBO sorozata, Nikolaj Coster-Waldau
Vágólapra másolva!
A Véreb dörmögött, Tarth-i Brienne a valóságban is alig fért be az ajtón, az Arya Starkot alakító fiatal színésznő pedig úgy ki volt sminkelve, mintha sohasem alakított volna egy középkori világban elveszett kislányt. A Trónok harca színészeivel beszélgettünk Londonban, ahol megtudtuk, hogy a forgatáson szanaszét hevernek a levágott fejek, a gyerekszínészeknek pedig hamar fel kellett nőniük a sorozathoz.
Vágólapra másolva!

Londonban jártunk, egy az HBO által szervezett sajtóeseményen, amelynek apropója a Trónok harca negyedik évadjának közelgő bemutatója volt. Az új évadot április 7-én, a világpremierrel egyidőben mutatják be itthon, a sorozatot gyártó csatorna viszont már márciusra szervezett egy kerekasztal-beszélgetést a stáb néhány tagjával. Hasonló interjúkra gyakran van lehetőség, a lényegük, hogy a világ minden tájáról érkező újságírók kis csoportokban kérdezhetik a színészeket.

A márciusi beszélgetésre tíz színészt és színésznőt szervezett a csatorna. Ez a számos szereplőt több párhuzamos történetszálon mozgató sorozat stábjának csak egy töredéke, ráadásul a leghíresebbek, mint például a törpe Tyrion Lannistert alakító Peter Dinklage vagy a Daenerys Targaryent játszó Emilia Clarke hiányoztak. De ott volt helyettük az előbb említetteken kívül például a Tengerjáró Davost alakító Liam Cunningham, vagy a dán színészből szép lassan hollywoodi sztárrá váló Nikolaj Coster-Waldau.

A temérdek újságírót kis csoportokban beültették egy luxusszálloda luxuslakosztályába, majd minden csoporthoz beküldtek két színészt, akiket húsz percen keresztül lehetett faggatni. Mi tizenegyen voltunk a csoportunkban, volt, aki csak Franciaországból ugrott át, más Új-Zélandról utazott Londonba, de jöttek Kanadából, Argentínából és Horvátországból is. Liam Cunningham meg is jegyezte, hogy milyen vegyes társaság jött össze.

Mitől jött zavarba Tyrion Lannister nője?

„Elvagytok, fáradtak vagytok?” – szegezte neki a kérdést Coster-Waldau az újságíróknak, miután egy kedves, de az időre mindig gondosan ügyelő HBO-s hölgy bevezette őt a szobába a Tarth-i Brienne-t alakító Gwendoline Christie-vel együtt. Az újságírók közül volt, aki eléggé lestrapált fejjel meredt maga elé, mint kiderült azért, mert az előző estét a Sohóban töltötte. „Az szórakoztatónak hangzik, és merre jártál?” – fordult hozzá Christie is, akiről már az első pillanatban kiderült, hogy lényegében mindenen képes nagyon hangosan nevetni, és olyan magas, hogy alig fért be a szobaajtón. A srác erre nem tudott válaszolni, így végül abban maradtak, hogy a színészek nem szoktak sokáig kimaradni a forgatási napokat megelőző estéken.

A beszélgetések mindig ehhez hasonló, könnyed felvezetéssel kezdődtek, amelyekből már az elején meg lehetett állapítani, hogy milyen hangulatú lesz az interjú. Liam Cunnigham például rögtön egy poénnal nyitott, és később is vicces kedvében maradt, a Kisujjt alakító Aiden Gillen azonban már az elején bocsánatot kért azért, ha esetleg ismételni fogja önmagát a beszélgetés alatt, ez pedig nem sok jót ígért. Gillennel egyébként a nap végén találkoztunk, így érthető volt, hogy kissé már elfáradt. Az újságírók egy része ugyanis szinte minden színésznek ugyanazt a kérdést teszi fel (hogyan jellemezné a karakterét? Mit szól ahhoz, hogy ekkora siker lett a sorozatból?). Az én tapasztalatom az volt, hogy a nap elején még mindenki szívesen válaszolt ezekre a kérdésekre, a nap végére azonban már megunhatták, Gillen például több kérdésnél is kereste a szavakat, vagy egyszerűen csak kérdően nézett az újságíróra pár mondat után, hogy megelégszik-e a válaszával.

Aiden Gillen Forrás: HBO

A színészek többsége azonban rutinosan állta a sarat, és nehezen lehetett zavarba hozni őket. Amikor például a Brienne-t alakító színésznőtől megkérdezte az egyik újságíró, hogy okoz-e neki bármiféle problémát a ruhavásárlásban a magassága, egyszerűen csak felnevetett, majd azt mondta, hogy a szobában lévő minden nő egyetértene abban, hogy nem létezik univerzális ruhaméret. Az argentin kolléganő buzgón helyeselt is.

Az egyetlen dolog, amivel minden színésznek meggyűlt a baja, az a spoiler volt. Az áprilisban debütáló negyedik évad cselekményéről érthető módon semmi konkrétumot nem árulhattak el, ugyanakkor az újságírók folyamatosan erről kérdezték őket. A Davost alakító Liam Cunningham egy poénnal rázta le az ezt firtató kérdést. „Nem mondhatok semmit, úgyhogy szevasztok!” – mondta, majd felállt és elindult az ajtó felé, végül azonban nevetve visszaült.

A Shae-t alakító Sibel Kekillit azonban kicsit megzavarta, hogy egy olyan kérdést tettek fel neki, amire igazából nem adhatott választ.

Újságíró: Mit történik a karakterével a negyedik évadban?

Kekilli: Jó kérdés, most óvatosnak kell lennem… hát minden megy tovább… lépésről lépésre... remélünk, szeretünk, harcalunk és… kicsit rémültek is vagyunk.. minden és semmi. (felnevet)

Menedzser(nevetve): Jól ki lett képezve.

Sibel Kekilli Forrás: AFP/Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

A német Kekilli azt is elmondta, nem számított rá, hogy több évadon keresztül játszhatja Shae-t, aki a sorozatban Tyrion Lannister szerelme. „Azt hittem meghalok a második évad első részében. Vagy egyszerűen otthagynak valahol” – mondta. Emiatt a menedzserével úgy döntöttek, hogy nem is tartanak sajtótájékoztatót Németországban arról, hogy Kekilli szerepel a sorozatban. Ez azt eredményezte, hogy sok német fel sem ismerte őt a sorozatban, sőt még a német premierre sem hívták el, mert a szervezőknek fogalma sem volt róla, hogy szerepel a Trónok harcában.

Még egy hotelszobát sem foglalhatok magamnak

A beszélgetések során az is előfordult, hogy az újságíró jött zavarba. Az első interjún a két fiatal színészt, a Bran Starkot alakító Isaac Hempstead-Wrightot és a Jojen Reedet játszó Thomas Brodie-Sangstert faggattuk. Az első kérdés, amit Brodie-Sangsternek feltettek, az volt, hogy a szülei megengedik-e neki, hogy nézze a sorozatot, amiben játszik, mert rengeteg erőszakos és szexuális tartalmú jelenet van benne. Erre Brodie-Sangster meghökkenve közölte, hogy ő igazából már húsz éves. Az ezután kirobbanó nevetésben valaki még meg is jegyezte az újságírónak, hogy „ez jó lecke volt neked”.

Isaac Hempstead-Wright Forrás: HBO

Bár rossz helyre lett címezve, maga a kérdés amúgy nem volt ostoba, Isaac Hempstead-Wright ugyanis 14 éves, a forgatás elején pedig csak tíz volt, ő akkor nem is nézhette a sorozatot. Nem mintha ez sokat számított volna, elmesélte ugyanis, hogy a forgatáson mindenhol levágott fejek hevertek, és állandóan lehetett látni, ahogy az egyik technikus a vért pumpálja ki belőlük. Idővel azonban hozzászokott.

Az Arya Starkot alakító Maisie Williams is azt mondta, hogy gyorsan alkalmazkodnia kellett, amikor bekerült a stábba. „16 évesen dolgozom a felnőttek a világában, pedig még egy hotelszobát sem foglalhatok magamnak” – mondta. Azelőtt csak egy furcsa lány volt a suliban, most pedig a fél világ azt várja tőle, hogy nőjön fel. Elpanaszolta, hogy tizennégy évesen a forgatás mellett helyt kellett állnia az iskolában, meg kellett tartania a korábbi barátait, akikre a munka miatt kevesebb időt tudott szánni, ráadásul mindenki a Trónok harcáról kérdezte. „Pedig én csak normális akartam lenni” – mondta. Azóta viszont láthatóan jól belejött a színészkedésbe, az interjún jobban ki volt sminkelve, mint bármelyik másik színésznő.

Inkább a sorozat, mint a könyv

Húsz perc alatt nem lehet igazán megismerni valakit, benyomásokat azonban lehet szerezni a személyiségéről. Az Arya és Bran Starkot alakító két gyerekszínész nagyon aktív volt, gyorsan, pörgősen beszéltek, és láthatóan élvezettel meséltek olyanokat, minthogy Bran Stark sorozatbeli CGI-farkasát a forgatáson egy bolyhos kartondoboz testesíti meg. Az egyik legviccesebb sztorit a Jojen Reedet alakító Thomas Brodie-Sangster mesélte: háromszor is elküldték lovaglóleckéket venni, mire rájöttek, hogy az ő karaktere egyszer sem ül lovon a sorozatban. De ő legalább élvezte.

A színészek kettesével ültek le mindegyik csoporthoz, és rendszerint úgy párosították össze őket, hogy azok legyenek együtt, akik a sorozatban is gyakran szerepelnek közös jelenetekben. Így lett egy pár Bran Stark és Jojen Reed, vagy Tarth-i Brienne és Jaime Lannister. Leginkább az utóbbi két karaktert alakító Gwendoline Christie és Nikolaj Coster-Waldau érezte jól magát egymás társaságában, egyfolytában húzták a másikat (a velük történt beszélgetést hamarosan olvashatja az Origón). Az ő ellentétük a Véreb és Arya Stark párosa volt, akiknél keresve sem lehetett volna két ellentétesebb stílusú színészt találni. Míg a fiatal Maisie Williams egyfolytában locsogott, a Sandor Clegane-t alakító Rory McCann sokkal kevesebbet szólalt meg, és szinte dörmögve beszélt jellegzetesen érces hangján. De annyi kiderült, hogy szereti a Guinnesst.

Maisie Williams és Rory McCann Forrás: HBO

A forgatáson amúgy ritkán jön össze a teljes stáb, ugyanis a különböző helyszíneken lévő jeleneteket rendszerint a világ különböző pontjain veszik fel. A Falon túli jeleneteket Izlandon forgatják, míg például a Királyvár Dubrovnikban található. Általában csak az elején találkoznak mindannyian egyszerre, amikor olvasópróbát tartanak, de ez idén elmaradt. Rory McCann sajnálta is, mint mondta ő korábban nagyon élvezte, hogy ott ültek egy nagy asztal körül, és a többieket hallgatva megtudta, hogy mi történik a karakterükkel abban az évadban. Kicsit meglepő ugyan, de a legtöbb színész nem olvasta el a sorozat alapját jelentő regényt, A tűz és jég dala címet viselő, jelenleg öt könyvből álló fantasyt. A Melisandre-t alakító Carice Van Houten ezt azzal magyarázta, hogy ő otthon akarja végignézni a sorozatot, ezért a lehető legkevesebbet szeretné előre tudni róla. Egyedül a Kisujjt alakító Aiden Gillen mondta azt, hogy elolvasta a könyveket, és tetszettek is neki. Az íróval, George R. R. Martinnal is találkozott egyszer, és arra is határozottan emlékezett mik voltak Martin első szavai hozzá. „Helló, Aiden vagyok, én játszom Kisujjt” – kezdte Gillen. „Igen, tudom” – mondta erre szűkszavúan Martin. Ezek után már nem is a sorozatról beszéltek, hanem egy másik filmről.

A Trónok harca új évada április 7-től látható az HBO-n és az HBO GO-n. HBO GO szolgáltatás (hbogo.hu) országosan csak a Telekom hálózatában elérhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről