A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tízezer évet mennek vissza

10.000 BC, egy érdekes kísérlet
Vágólapra másolva!
Rengeteg rejtett tárgyas, guberálós, értékbecslős dokureality volt 2014-ben is a képernyőn, láthattunk sok eldugott helyen élő, fura foglalkozást űző szakállas embert. Online flörtölő párokat dugtak egy kunyhóba, másokat pedig 10 ezer évvel vetettek vissza az időben. Mi történik mostanában a valóságshow-k terén?
Vágólapra másolva!

A közelmúltban is akadtak újszerű realityműsorok, melyek egy része afféle szociális kísérletként – a valóságshow-kat támadók szerint viszont inkább emberkísérletként – funkcionált. Ezek egyik legérdekesebb képviselője a Married at First Sight volt (Házasság első látásra lehetne itthon), ahol az életében a szerelmet hiába kereső szingli jelentkezőket egész egyszerűen oltár elé visznek, hogy ott találkozzanak először, és menten össze is házasodjanak. A KDNP nyilván felháborodva interpellálna a parlamentben egy ilyen műsor hazai premierje esetén.

Married at First Sight, egy csinos menyasszonnyal Forrás: fyi.tv

A párokat pszichológusok és profi párkapcsolati tanácsadók alakítják ki. A házasságot követően a pároknak együtt kell élniük, hogy hat hét elteltével meghozzák a döntést, miszerint együtt kívánnak-e maradni, vagy elválnak. Igen érdekes szituációkat eredményezett a műsor, és két páros is az együtt maradás mellett döntött. Ez természetesen egy új realityt is eredményezett: az FYI csatorna a Married at First Sight: The First Year-ben e két pár életét követi kamerákkal, arra a kérdésre keresve a választ, hogy egy esztendő letelte után is együtt maradnak-e. És persze már folyik a készülődés az új szezonra, amelyben új párosok fognak szerepelni.

Pucér randik, immár itthon is

Egy másik, extrém randizós reality is igen remek eredményt produkált, már ha a szerelembe esés és a házasság annak tekinthető. A VH1, megirigyelve a Discovery csupasz túlélős realityjének sikerét, Dating Naked (itthon Meztelen szerelem-ként a LifeNetworkön látható) címen indított párkereső valóságshow-t. Ebben paradicsomi körülmények között randevúznak fiatalok, hogy az adások végére párt válasszanak maguknak – a csavart pedig a címből ki lehet találni, hiszen mindezt anyaszült meztelenül teszik. A kísérlet pedig itt is eredményes volt, hiszen nemcsak a nézők szórakoztak jól, hanem az egymás előtt semmi rejtegetnivalóval nem rendelkező játékosok közül kettő a valóságshow felvételét követően össze is házasodott.

Pucér randi - itthon is megy Forrás: VH1

Szoftveresen, tudományos alapon

Ugyancsak a párkeresés áll a középpontjában az Are You The One? című realitynek, mely itthon az MTV-n látható Te vagy az igazi? címen. Ez felületesebb műsor, tíz fiatal nő és tíz fiatal férfi szerepel, olyanok, akiket a műsor készítői szoftveresen, tudományos alapon, mindenféle jellemzőt figyelembe véve egymás mellé soroltak afféle „tökéletesen egyező párként".

Christina LeBlanc az MTV-féle Are You The One?-ból Forrás: MTV

Csakhogy a résztvevőknek fogalmuk sincs arról, hogy ki a számukra tökéletes pár, így az a céljuk játékosoknak, hogy megtalálják őt egymás között. Ha ez sikerül, a résztvevők egymillió dollárt oszthatnak fel maguk között. Tehát nem egy kompetitív, hanem egy kooperatív Éden Hotel-ről van szó, melyben a kapcsolatok sokkal gyakrabban szövődnek és bomlanak fel, ugyanis a játékosoknak minden részben ki kell választaniuk egy nagy összhangban lévő párt, hogy kiderüljön róluk, valóban összeillenek-e, tényleg egymás mellett-e a helyük. A csavar, hogy a többi pár esetében viszont csak az derül ki, hogy összesen hány egyezés, helyes pár van.

Az Éden Hotel klónja, csavarral

És, ha már randizás, kísérlet és MTV, akkor az Ex on the Beach emelendő még ki. Ebben a valóságshow-ban nyolc srác és lány kezd el nyaralni paradicsomi körülmények között, ahogy kell, össze is jönnek egymással, élik életüket, nem aggódnak holmi fődíj vagy kiesés miatt, hiszen nem versenyről van szó.

Ex on the Beach, épp vita közben

Azonban a készítők azt nem árulták el nekik, hogy időről időre új lakók érkeznek, akik mind az eredeti játékosok korábbi barátai vagy barátnői, és céljuk az, hogy visszaszerezzék a szívüknek egykor kedves illetőt. Utóbbinak pedig választania kell új, illetve régi kedvese között, hogy ki maradjon a paradicsomban, a nyaralás további időtartamára. El lehet képzelni, hogy az érdekes kísérlet a trashérzékeny castinggal milyen végeredményt szülhet.

Sztárokat is bevetnek

Persze a párkapcsolati realityk mellett a celebeket különféle próbatételek elé állító show-k csillaga sem áldozott le tavaly. Ezek között az egyik legnépszerűbb Angliában például a The Jump volt, melyben különféle téli sportágakban versenyeztették a hírességeket, igencsak veszélyes körülmények között.

Ashley Roberts a The Jump című műsorból Forrás: Channel 4

Ehhez hasonló reality sok van a szigetországban, a Tumble-ben például különféle tornászprodukciókat mutatnak be a celebek egymással versenyezve, míg a Get Your Act Together-ben cirkuszi produkciókat adnak majd elő profi partnereikkel. A Keshet új, szakácsos formátuma, a Help! I Can't Cook nem a legjobbat keresi, hanem a legrosszabbat – hogy őket versenyeztesse egy főzőshow-ban azon célból, hogy kiderüljön, ki a vakok között a király.

Online flört után irány a kunyhó

A legújabb kísérletezős realitys trend egyébként abba az irányba tereli a műsorokat, hogy szinte teljesen kizárják a külvilág behatásait. Mert ugyan lehet, hogy izgalmasabb lesz, ha a producerek olykor kívülről elősegítenek bizonyos dolgokat, és generálnak mindenféle történetszálakat, de a valóságnak nincs szüksége dramatizálásra ahhoz, hogy igaz legyen, ráadásul a néző manapság tényleg a „real"-re kíváncsi a realityből.

A Love Prison talán az egyik legletisztultabb képviselője ennek a koncepciónak, ugyanis ebben a sorozatban egy ideje online flörtölgető, de személyesen még sosem találkozó párokat zárnak be egy mindentől elszigetelt kunyhóba, hogy megörökítsék első találkozásukat és ismerkedésüket. Hét napot töltenek egymással odabent a játékosok, és csak napi egy órát tölthetnek kint – minden mást a 40 kamera rögzít, szerkesztők, producerek és operatőrök jelenléte nélkül.

Vissza tízezer évet!

És bár közel sem újdonság a formátum, hiszen éltek már korábban valóságshow-kban tanyán városi emberek, sőt, volt, hogy kipróbálták, milyen posztapokaliptikus körülmények között, áram nélkül boldogulni, sőt, a Survivor is hasonló túlélési praktikákra kényszeríti a résztvevőket. Az angol 10.000 BC minden tekintetben az őskorba próbálja visszavinni a játékosai – nem csak a körülmények szintjén, hiszen öltözködésük és kommunikációjuk is a kőkorszaki szintet tükrözi a sorozatban, mely ismét afféle szociális kísérletként is felfogható.

10.000 BC, egy érdekes kísérlet

A Rising Star is megmutatta, hogy mekkora igény van a nézők részéről az aktív szerepvállalásra bizonyos műsorokban, ezért egyre több játékban kapnak kiemelt szerepet a képernyők előtt ülők. Az előre felvett realityk esetében sokkal nehezebb bevonni a játékba a közönséget, az On The Menu című műsor mégis elérte, hogy a néző ne csak láthassa a gasztroreality szakácsainak zsűri által győztesnek kiválasztott étkeit, hanem valóban meg is kóstolhassa. A sorozat díja ugyanis minden epizódban az volt, hogy az éppen aktuális szponzor felvette az adás másnapján az étlapjára a győztes ételt, amit így minden néző kipróbálhatott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!