A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ki nevet a végén: az RTL, a TV2, a kábelesek?

Vágólapra másolva!
Hosszú egyezetések várhatóak a kábeltelevíziós szektorban, ugyanis a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség továbbra sem szeretne fizetni azért, amit eddig ingyen kapott, és ami ingyen elérhető a MinDig TV-nél. Egységes álláspontot még nem alakítottak ki, az Origo az elnököt kérdezte.
Vágólapra másolva!

Mint megírtuk, pénzt kérhet a médiaszolgáltatóktól a TV2 és az RTL Klub a műsoraik sugárzásáért, miután megjelent a programdíj tiltásáról szóló rendelet feloldása. Ez a díj a korábbi nyilatkozatok szerint a szolgáltatóknál a csomagárak 800 forintos emelkedését is eredményezhetné (havi szinten), az Origo azonban kormányzati forrásból úgy értesült, hogy ezt akár hatósági eszközökkel is meg akarják akadályozni a döntéshozók.

Az üzleti modellt felül kell vizsgálni

Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSz) elnöke, Kéry Ferenc szerint még nagyobb friss a kormányrendelet, nem alakítottak ki egységes véleményt a fejlemények hallatán, de állítja, hogy a szövetséggel nem történt egyeztetés. „Végig kell gondolni a lehetőségeket, de amit mondtunk korábban, ma is igaz: az üzleti modellt felül kell vizsgálni. Mi is csak hétfő este olvastuk a hírt, nem egyezettek velünk, úgyhogy a jogi lehetőségeket meg kell nézni" – mondta megkeresésünkre. A szövetség a piac résztvevői, a kábeles cégek 95%-át tömöríti, 151 tagja van, 2 millió 400 ezer háztartásba juttatják el a tévék műsorát.

Úgy véli, akkor lenne indokolt, hogy műsoráért pénzt kérjen az RTL Klub és a TV2, ha kódoltak lesznek, és megszűnik ingyenességük: jelenleg a MinDig TV öt állami csatorna mellett ingyen adja az RTL Klub és a TV2 műsorát is.

„Legyenek kódoltak, mint a többi kereskedelmi tévé, vagy adjanak kompenzációt, csomagban, kedvező megoldással. De elvileg az történik majd, hogy két helyről kapnak pénzt: ott a reklámbevételük, és fizetnek majd értük a nézők... akik a díjat már megfizetik azzal, hogy megnézték a reklámjaikat" – vélte Kéry.

A szövetség elnöke úgy látja, hogy izgalmas hetek jönnek, kíváncsi, milyen ajánlattal fordulnak majd a kábeles cégekhez a nagy tévétársaságok. Szerinte a kormányrendelettel egy tiszta üzleti modell borul, aminek persze a TV2 és az RTL Klub örül, de a fogyasztóknak ez többletkiadást jelent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!