Bergendy Istvánt nem akarták televízióban mutatni, mert kopasz volt

Bergendy István apa gyermekével család énekes fúvós hangszer HANGSZER klarinét Közéleti személyiség foglalkozása közéleti személyiség magánélete művész szakáll Személy TÁRGY TESTRÉSZ zenész zeneszerző
Budapest, 1976. január 12. Bergendy István zenész, a Bergendy együttes vezetője kisfiával otthonában. MTI Fotó: -
Vágólapra másolva!
Orvosi papírt kellett vinnie, hogy az akkori Magyar Televízió forgasson vele. Néhány történet a 81 évesen meghalt Liszt Ferenc-díjas zenészről, a Bergendy-együttes alapítójáról és vezetőjéről.
Vágólapra másolva!

Az első tűzijátékos koncertet Bergendyék csinálták a Kisstadionban, egy korabeli újságcikk szerint 1974-ben. Kiemelt gázsiként kapott a zenekar 20 ezer forintot, a hajcihő, a füstölés viszont százezerbe került. Mindjárt abba is hagyták, mert belátták, hogy anyagilag ezt nem lehet bírni. „Azon a bizonyos koncerten, 1974-ben, füst árasztotta el a színpadot, vagyis bennünket. Igen ám, de a beszerzőnk, a „Béka"

Ezt viszont csak gázálarcban lehet kibírni. Így aztán a fiúk nem találták meg a hangszereket, azt se tudták, merre van a közönség, csak a ritmusgép monoton hangját lehetett hallani" – emlékezett Bergendy egy korábbi interjúban. Demjén Ferenc nem tudott énekelni, hang nem jött a torkára. Mindenkinek csurgott a könnye, később sem tudták, hogyan játszották el az első háromperces számot. Utána persze a legtöbb rockzenekar bevetette ezt a showelemet, de ők - logikusan - nem harci gázzal csinálták a füstöt, hanem szárazjéggel.

1976: Bergendy István kisfiával, otthonában Forrás: MTI/-

Bergendy István teljesen kopasz volt, az ember nem is gondolná, hogy emiatt egy időben kitiltották a televízióból. „Azt mondták, hogy ezzel ki akarom csúfolni a hosszú hajúak elleni, akkori kampányt. Orvosi papírt kellett prezentálnom, hogy higgyenek nekem" – mondta egyszer.

„1971. május 12-én, délben vágattam le a hajamat Hajdú Sándor barátommal. Aznap este a Kisstadionban léptünk fel két másik zenekarral együtt. Már abban az időben sem volt szokványos a zenekar külseje, nagy kalapokkal, kitüntetésekkel, bizsukkal felszerelkezve játszottunk. A neandervölgyi ősember című dalunk után levettük a kalapunkat. Sanyi fején hosszú szőke női paróka, az enyémen gyönyörű barna loknis volt. Nyugatról hoztuk feleségeinknek. A közönség tombolt. A koncert végén pedig, a hangulatot fokozandó, a hajunkat vettük le" – ezt már 1996-ban mesélte.

„Még ugyanebben az évben letiltottak a televízió képernyőjéről, mondván: hajviseletemmel, azaz kopaszságommal az elvtársakat parodizálom. Szabályos orvosi igazolást kellett vinnem, amiben az állt, a fejbőr egészséges szellőzése és a hajhagymák újjáéledése érdekében orvosilag javallott a fej naponkénti borotválása. Persze az egyik barátom írta, sok pecséttel és rendkívül sok latin szóval, hogy még hivatalosabb legyen. Bergendy elvtárs, így már minden rendben — mondta az illetékes elvtárs. Úgyhogy képernyőképes lettem" – fejtette ki bővebben.

Szerette a heavy metalt és az operettet is. „Nekem a zenében világéletemben két énem volt. Csodálkozni fog, de vonzódtam a heavy metálhoz, ehhez az őrjöngéshez, amit nemcsak a közönség szeret (aki szereti), hanem a zenészek is a színpadon. Ez az őrjöngés olyan, mintha az ember kábítószert szedne. Egészen más terület a dzsessz, ahol az improvizálás ugyanezt a hatást kelti bennem. Én nagyon-nagyon szeretek minden zenét. A melodikus zenét, az operettet nagyon is a szívemen viselem.

Kemény rockot soha nem játszottam, de nagyon sokszor voltam a Rollsszal, a Beatricével, Hobóval. Még gázsi nélkül is lementem velük Pécs környéki turnéra. Fogtam a szaxofonomat, és ha volt egy gitárszóló, utána én fújtam a szaxofonszólót. Ez is valamiféle szerelem volt" – mesélte egy 1989-es interjúban.

Bergendy úgy vélte, hogy az őszinteség a legfontosabb a színpadon,a kamut hamar megérzik. „Állítom, hogy ha sikereink vannak, akkor ezek mögött ma is, mint korábban, elsősorban ez az őszinteség húzódik meg.

Mindennél jobban utálják a megjátszósokat. De ha valakit megkedvelnek, akkor azt szinte továbbadják egymás között. Így jártunk mi is, amikor az első igazi sikert arattuk az Ifjúsági Park 1971-es koncertjein. A hallgatók egymás között híresztelték, hogy a Bergendyék valami újat csinálnak" – ezt 1974-ben nyilatkozta.

Szerinte a sztár és a zenész külön fogalom volt. „A sztárságot lehet csinálni. Lehet testőrök sorfala között menni a színpadra, lehet bérelt Mercedesekkel behajtani a Kisstadionba" – mondta. De mi került volna oda, ha neki kellett volna Bergendy-szócikket írnia a rocklexikonba? „Egyetlen szót írnék: muzsikus. Ennyi."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről