Pünkösdhétfőn új rádiójáték indul a Kossuth Rádióban

Vágólapra másolva!
Elődeink sorsain, személyes történetein keresztül szemlélteti a hit fontosságát és az 1938-as eucharisztikus világkongresszus jelentőségét A reménység oszlopa című hangjáték, amely tíz részben, tíz egymást követő napon keresztül lesz hallható a Kossuth Rádióban. Az első, 25 perces epizód pünkösdhétfőn, május 24-én 14.05-kor kerül adásba – hangzott el a Duna Televízió Almárium című műsorának csütörtöki adásában.
Vágólapra másolva!

Lotti néni és öccse, Márton atya nosztalgikus élményein keresztül ismerhetik meg mélyebben a hallgatók katolikusok legnagyobb világeseményét, az eucharisztikus világkongresszust a Kossuth Rádió legújabb rádiójátékában.

A reménység oszlopa címet viselő rádiószínházi előadások olyan érzéseket és gondolatokat tárnak a nagy nyilvánosság elé, amelyekről a főszereplők évtizedekig nem is beszélhettek a kommunista diktatúra miatt. Az író, Zsuffa Tünde, valamint a Márton atyát megszemélyesítő Kaziczy-díjas színművész, Papp János a Duna Televízió Almárium című műsorában vendégeskedett, ahol részleteket is megosztottak a készülő műsorról.

Másfelől azt akartam bebizonyítani, hogy a fontos dolgokról a lehetséges kommunikálni a különböző generációk között. A fiatalok igenis megérthetik az időseket, ha nem beszélünk el egymás mellett" – fogalmazott az adásban Zsuffa Tünde.

Hiába olvastam és hallottam róla, ennyire részletesen és pontosan sosem ismertem az eucharisztikus világkongresszus eseményeit. Ha csak egy részt is meghallgat valaki ebből a műsorból, nagyon sok ismeretanyaggal lesz gazdagabb" – tette hozzá Papp János, aki tízéves volt a legutóbbi hazai világkongresszus idején.

A színművész mellett több neves kollégája is megszólal az adásokban, Lotti nénit Molnár Piroska, Eugenio Pacelli bíborost Pindroch Csaba, Serédi Jusztinián bíborost Vida Péter, a kis Lilit pedig Pindroch Mira alakítja.

A műsor apropóját az adja, hogy a következő, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak hazánk ad otthont.

A programot az eredeti tervek szerint 2020 szeptemberében rendezték volna meg Budapesten, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották és idén szeptember 5. és 12. között tartják meg. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjén Ferenc pápa is részt vesz.

A reménység oszlopa című hangjáték-sorozatot május 24-től, pünkösdhétfőtől, tíz napon át 14:05-től tűzi műsorra a Kossuth Rádió.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!