Még szigorúbb lesz a Dancing with the Stars zsűritagja

Kováts Gergely Csanád
Vágólapra másolva!
A Dancing with the Stars zsűritagja, Kováts Gergely Csanád korábban is szigorúságáról volt ismert a TV2 nagysikerű táncos show-jában. A rendező, koreográfus a második élő adás előtt azonban Instagram-oldalán egyértelművé tette, mostantól a pontozótáblája teljes skáláját használja majd, így az is elképzelhető, hogy mindössze egy-két ponttal díjazza majd a parkettre lépő párosok erőfeszítéseit. Arra voltunk kíváncsiak, mi áll az elhatározás hátterében.
Vágólapra másolva!

Nem titkolja így a második élő show előtt, hogy bizony 1-10-ig pontoz majd, miközben általában az 5-6 ponthoz sincsenek sem a versenyzők, sem a nézők hozzászokva egy-egy ilyen műsorban. Mi az oka a szigorúságnak?

Igazából azt nem értem, miért meglepő ez a gondolat. A pontozó tábláinkon 1-től 10-ig szerepelnek számok. Nem 5-től 10-ig. A verseny csak „versenyebb" lesz így. Az elhatározásomnak inkább természetesnek kellene lennie, és pozitívan hatnia mind a versenyzők, mind a nézők gondolkodására. Ha megnézzük a DWTS zsűrizését, pontozásait más országokban futó műsorokban, kiderül, hogy ebben nincs is semmi különleges. Másutt jól működik, szerintem itthon sem lesz ebből probléma. Miért is lenne?

Valamiért itthon nem használják ki a hasonló műsorok, azok zsűrijei a show-nak ezt a fajta potenciálját. Izgalmas, motiváló és jó értelemben vett feszültségekkel teli műsorok miatt ülünk le a képernyő elé. Nem? Akkor meg csináljuk úgy, ahogy a műsor szabályzata nekünk, a zsűrinek lehetővé teszi. Nem lehet igazságos az, ha valaki azért háborodik fel, mert a játékot úgy játsszuk, ahogy az meg van írva. Közben egy zsűritag legyen emberből, szeretettel és szakmaisággal közelítse meg a versenyzőket, produkciókat. A cél? Építsünk, támogassunk, irányt adjunk.

Forrás: TV2

Nem tart attól, hogy ezzel extra nyomást helyez a párosokra?

Extra nyomást? De! De nem ezzel a célzattal teszem. A versenyzés alapvetően stressz, akár az élsportolóknál. Ettől, hogy ki hogyan birkózik meg ezzel, csak még versenyszerűbb, még izgalmasabb, még igazibb lesz a verseny.

A nézők haragjától nem fél?

Minden csoda 3 napig tart. Harag? Lesz. Amíg meg nem szokják, hogy ez a természetes. De kétségem sincs afelől, hogy támogató és helyeslő reakciók is lesznek.

Ha meg megszokott lesz, ráéreznek erre működésre, rögtön érzik majd, hogy milyen jó is ez így, és már fogják is a telefont és szavaznak. Hiszen nem csak rajtunk múlik a végső eredmény, ugye. Tehát ha valakit meg akarnak menteni, akkor lehetőségük van rá. Mivel a versenyzők nem egyenlő esélyekkel indulnak, hiszen valaki jobban, valaki kevésbé ügyesen tolmácsol a tánc nyelvén. A lényeg a balansz. Lehet több a történet, a show, a játék és intenzívebb az előadásmód azoknál, akik küszködnek az adott táncstílus lépéseivel. Így abszolút felvehető a verseny a technikásabb számokkal. Ezek kiskapuk, amit látniuk és használniuk kell. Megjegyzem, a tánc, mint előadó-művészet, sosem kizárólag a lépésekről szólt. A táncos a mozdulatain túl a jelenlétével, tekintetével, játékával, további előadói készségeivel is közvetít a közönség felé.

Forrás: TV2

Persze, akik ügyesebbek a parkettsportban, azoktól természetesen elvárom a cizellált lépéseket is a jó show mellett, ez hátrányukra semmiképp sem válik. Még valami: a dramaturgia fontos, arra mindig szükség van. Nem minden néző érti a tánc technikai részét. Nem tudja felmérni, mennyi idő is lehet egy egyszerűnek tűnő keresztlépést kigyúrni, kinek milyen nehéz lehet azt megtanulni. A közönség soraiban vagy a tévéképernyők előtt sokan inkább „érzik" a táncot, és ha egy történetet látnak megelevenedni, jobban tudnak azonosulni. Kubai hangulat, James Bond-karakter, udvarlás, megannyi toposz létezik. Kapcsolatot tud teremteni a történet! Hiszen ez egy show-műsor, nem pedig egy feketeöves táncverseny!

Milyen szempontok játszanak közre a pontozásnál? Van idő valójában komplexen nézni és átgondolni mindent abban a pár percben, amíg értékelnek?

Van-e idő komplexen értékelni ilyen rövid számok alatt? Éppen ezért ülünk mi négyen a zsűripult mögött. Én ebben a szakmában élek 4 éves korom óta. Vajon beültetnének egy űrrepülőgépet vezetni, ha nem értenék hozzá? De mi sem vagyunk gépek. Van, hogy mást érzünk, máshogy látunk. Ettől szép. Akárcsak a néző.

Forrás: TV2

Mit vár a szombati show-tól? Mi kell egy jó latin fiestához?

A heti tematikától függetlenül nekem mindig a show a lényeg, amihez fűszerek kellenek. Izgalom, feszültség, látvány, gyönyörködtetés, flow, szemfényvesztés és egy jó adag boldogság.