Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Holdraszállás, terror, 9/11: a tévétörténet legnézettebb élő közvetítései

US DOMESTIC NEWS Horizontal SUICIDE BOMBING SKYSCRAPER BUILDING GENERAL VIEW SMOKE FLAME PLANE AIRCRAFT IN FLIGHT PLANE HIJACKING TERRORIST ATTACK-11 SEPTEMBER 2001 TERRORIST ACTION
A hijacked commercial plane crashes into the World Trade Center 11 September 2001 in New York. The landmark skyscrapers were destroyed in the attack. The all-out war on terrorism unleashed by Washington after the attacks marked a turning point in US-Arab relations and nowhere more so than in once top ally Saudi Arabia. With 15 of the 19 suicide hijackers carrying Saudi nationality and mastermind Osama bin Laden being the scion of a leading Saudi family, the desert kingdom and world oil kingpin, suddenly found itself on the frontline of the war on terror prosecuted by US President George W. Bush. AFP PHOTO SETH MCALLISTER (Photo by SETH MCALLISTER / AFP)
Vágólapra másolva!
Természetes, hogy a nagy horderejű, történelmi események élő tévés közvetítése világszerte rengeteg embert ültet a képernyők elé, de a tévétörténet során milliárdnyian voltak már kíváncsiak királyi esküvőkre, jelentős sporteseményekre, rockkoncertekre is. Összeszedtük, hogy a televíziózás történetében mik voltak eddig a legnézettebb pillanatok a világon.
Vágólapra másolva!

Az emberiség hatoda figyelte a Holdra szállást

A képekre az is emlékszik, aki nem látta élőben a közvetítést Forrás: AFP/NASA

1969. július 20. kétségkívül fontos dátum volt az emberiség történetében, hisz akkor lépett először ember a Hold felszínére. Neil Armstrong történelmi lépéseit a Föld minden pontjáról rengetegen figyelhették, miután az akkori technikai kihívásokkal megküzdve számos tévétársaság – köztük a Magyar Televízió is – közvetítette a missziót. A becslések szerint az adást összesen 600 millió ember látta, ami a Föld akkori népességének (3,61 milliárd embernek) a hatoda volt.

Mivel lehet elérni egymilliárd nézőt?

Az egymilliárd nézőt először talán Elvis Presley érte el 1973-ban, amikor a Föld lakossága nagyjából 3,91 milliárd volt – vagyis, ha helyesek a nézettségi adatok, a rock'n'roll királya arányaiban több embert érdekelt, mint a Holdra szállás. Tudni kell, hogy Elvis soha nem lépett fel Észak-Amerikán kívül – miután a menedzsere, Tom Parker illegálisan tartózkodott az Egyesült Államokban –, így már az is nagy szó volt, hogy Hawaiig elment, onnan közvetítették a koncertjét 40 országba műholdon keresztül.

Világszerte egymilliárd nézője volt legalább egy másik koncertnek, a The Wall: Live in Berlinnek is, amelyet a Pink Floyd adott 1990-ben, nem sokkal a berlini fal leomlása után. Húsz évvel később ugyancsak egymilliárdan voltak kíváncsiak arra is, hogy a föld alatt rekedt 33 chilei bányászt miként mentik ki 69 nap után, de egy esküvőre és egy temetésre is odakapcsoltak ennyien: 1981-ben Károly herceg és Diana hercegné egybekelése, 2016-ban pedig Muhammad Ali búcsúztatása vonzotta a nézőket.

Muhammad Ali mindig is hihetetlenül népszerű volt, több mérkőzése elérte az egymilliárd nézőt – miközben más sportesemények is büszkélkedhettek még ilyen nézettséggel. Az alábbi közvetítéseknek szintén körülbelül egymilliárd nézője volt világszerte, amiből az utolsónál nyilván figyelembe kell venni, hogy Indiának már 2015-ben is 1,31 milliárd lakosa volt.

  • Muhammad Ali és George Foreman meccse (1974)
  • Muhammad Ali és Joe Frazier meccse (1975)
  • A 2006-os futball-világbajnokság döntője, Franciaország–Olaszország
  • A 2010-es futball-világbajnokság döntője, Spanyolország–Hollandia
  • A 2018-as futball-világbajnokság döntője, Franciaország–Horvátország
  • Az ICC krikett-világbajnokság döntője, India–Pakisztán (2015)

Harry herceg az esküvőjével túlszárnyalta a szüleit

Voltak olyan közvetítések, amelyek még ennél is több nézőt hoztak világszerte, ezek között volt például Muhammed Ali egy újabb meccse, amikor Antonio Inoki japán birkózóval csapott össze a mai MMA-ra jellemző, kevert szabályok szerint. A mérkőzés egyébként megrendezettnek indult, de Alinak nem tetszett, hogy a forgatókönyv szerint veszítenie kéne, ezért a ringben elszabadultak a valódi indulatok:

Egy- és kétmilliárd közötti nézője volt aztán a Los Angeles-i olimpia nyitóünnepségének, majd az egy évvel későbbi Live Aid segélykoncerteknek is, amelyek párhuzamosan zajlottak Londonban és Philadelphiában, a helyszíneken 72 ezer, illetve 90 ezer ember előtt. (A Queen legendás fellépését szinte egy az egyben megidézte a Bohém rapszódia című film.) 2018-ban aztán a Live Aid nézettségét hozta Harry herceg és Meghan Markle esküvője is, íme, a számok:

  • 1,4 milliárd néző: Muhammad Ali és Antonio Inoki meccse (1975)
  • 1,5 milliárd néző: A Los Angeles-i olimpia megnyitója (1984)
  • 1,9 milliárd néző: Live Aid (1985)
  • 1,9 milliárd néző: Harry herceg és Meghan Markle esküvője (2018)

Lapozzon, tudunk olyan közvetítésekről, amelyekre még ennél is több néző volt kíváncsi!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről