Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Drámai részletek derültek ki Babicsek Bernát tragédiájáról: megmenthették volna

Babicsek Bernát megemlékezés este
Vágólapra másolva!
Egy éve folyik a nyomozás Babicsek Bernát ügyében, aki máig nem tisztázott okok miatt halt meg otthonában. A családja úgy érzi, hiába telt el rengeteg idő fiuk halála óta, fájdalmuk nem enyhül. A színész édesanyja elkeseredésében a Bors segítségét kérte.
Vágólapra másolva!

Az idei év első napja egy borzalmas, az egész színész és zenésztársadalmat sokkoló tragédiával indult: Babicsek Bernát meghalt az otthonában. 2021. december 31-én Solymáron, Bernát Cserje utcai családi házában tűz keletkezett, nem sokkal később bekövetkezett halálát valószínűleg füstmérgezés okozta; holttestét másnap a családtagjai, édesapja és édesanyja fedezték fel.

A kiérkező szervek szerint a tüzet rövidzárlat okozta.

Bernát ekkor még, éjjel lévén nagy valószínűséggel aludt, és később a füst okozta oxigénhiány miatt veszthette el az eszméletét.

Hiába szólt a riasztó, nem mentek közel a házhoz

A Bors a helyszínen járt az újév első napján, a lapnak a megrendült édesanya, Márta néni nyilatkozott. Zokogva monda el, hogy élete végéig kísérteni fogja az a pillanat, mikor egyetlen fiára rátalált a bejáratnál. Arca csupa korom volt, és merev. Több hónappal a halálhír után azonban további nyugtalanító és sorsdöntő információk kerültek elő, miszerint Bernát élete megmenthető lett volna. Azóta folyik a nyomozás.

Babicsek Bernát temetése 2022. január 15-én Fotó: Koncz Márton - Origo

„Kész agyrém az egész! Amikor bejelzett a riasztó Bernát házában, kijöttek a biztonsági cégtől, és azt állítják: nem találtak semmilyen rendkívülit. A felvételeken viszont látni, hogy közel sem ment a házhoz, csak a betörés nyomát kereste. Holott áramkimaradást jelzett a riasztó. A rendszer akkumulátora kapcsolt, ezért irányították oda az intézkedőt. Állítólag hallották, hogy a tulaj bent horkol... de ezt hogyan lehetne kintről hallani, kérdem én? Az ablakok nem voltak nyitva. Tisztán látszik: nemtörődöm módon jártak el a helyszínen. Ezek tények: vártak egy kicsit, és eltűntek, mint aki jól végezte dolgát. De ha jól végezte volna, talán ma is élne a fiam!” – zokogott a telefonban a gyászoló édesanya, aki ma is mindennap megemlékszik fiáról, és képtelen elfogadni, hogy nincs felelőse az ügynek.

Hibát, hibára halmoztak

Márta néni azt mondta, tovább harcolnak azért, hogy kiderüljön az igazság.

„Hibát hibára halmoztak aznap, mert nem ellenőrizték a házat tüzetesen. Be kellett volna hatolniuk az épületbe, akkor talán még időben odaértek volna, és Bernát élne. Még nem ért véget a nyomozás, ez igaz. Bernátot sem hozza vissza semmi, ez is így van. De ha azzal, hogy nem hagyjuk annyiban a történteket és ezzel egy másik ember életét megmentjük, akkor már megérte!” – jelentette ki eltökélten az édesanya, aki hozzátette: annak örül anyaként, hogy ennyien emlékeznek még gyermekére, hiszen rengeteg mécsest, gyertyát és virágot talál mindig a sírnál.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

– tette hozzá az édesanya, és azt is elmesélte, hogy azóta igyekeztek renoválni a házat, hiszen mindent ellepett a korom. A vakolat leverése után éppen villanyt szerelnek, lassan befejezik a lakás belsejét. Később kigondolják, mi legyen az épülettel, addig is Bernát emlékére más terveik vannak.

Ismeretlen dalok a telefonról

Több kezdeményezés is indult, hogy méltó emlékhelyet emeljenek Bernátnak. November 12-én, szombaton például emlékfát ültetnek a solymári Templom-térre, Bernát imádott helyén pedig, Piliscséven a család sikerrel fejezte be azt a pincét, melyet fiuk még életében elkezdett, és saját kezűleg szépítgette.

– újságolta Márta néni, és hozzátette, most is éppen azon fáradoznak, hogy a fiuk ki nem adott dalait elérjék a korábbi telefonjáról.

„Meghekkeljük Bernát telefonját, mert úgy tudom, hogy ott tartotta a legújabb dalait. Mindenképp szeretnénk folytatni az életében elkezdett zenei örökséget, hiszen a színészet mellett ez volt egyik életeleme” – zárta le a beszélgetést Bernát édesanyja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről