Megszólalt a szakértő: Nem az történik majd Tóth Gabiék kislányával, amire mindenki számít

Tóth Gabi
Vágólapra másolva!
Tóth Gabi és Krausz Gábor válásának híre sokakat megrendített, a kommentelők leginkább három és fél éves kislányukat, Hannarózát féltik - írta a Bors.  A szakértő szerint azonban nem biztos, hogy ez rossz döntés volt a kislány szempontjából.
Vágólapra másolva!

Szerdán érkezett a váratlan hír: hat év kapcsolat után szakított Tóth Gabi és Krausz Gábor. Először sokan tréfának hitték, mikor egymás után kirakták közleményüket a döntésükről, hiszen olyan harmonikusnak tűnt az életük három és fél éves kislányukkal. Sok kommentelő épp a kis Hannarózát sajnálja leginkább. A szakértő szerint azonban elképzelhető, hogy így lesz jobb a gyermeknek.

Alapszabály a gyermekkel kapcsolatban

A Bors felkereste dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológust, beszélt arról, hogy egy válás során tényleg annyira sérül-e a gyermek, mint ahogy a közvélemény sejti.

Az emberek fejében az él, hogy egy válás csak veszekedésből és sérülésből áll. Ez egy bizonyos pontig igaz is, a végső döntés meghozatala előtti út valóban göröngyös. De ha mindkét fél belátja, hogy a kapcsolat többet vesz el tőlük, mint amennyit ad, akkor a válás megkönnyebbülést jelenthet. Alapszabály, hogy

közös gyermek, gyermekek miatt nem szabad minden áron összeragasztaniuk magukat, csak mert azt hiszik, az utód sérülni fog a válás miatt.

Ez tévhit - jelentette ki kategorikusan a szakértő.

Ideális esetben a gyermek biológiai-, kognitív-, érzelmi fejlődését nem veszélyezteti a válás. A rossz kapcsolat miatt tapasztalt agresszió, feszültség viszont igen. A gyermek, legyen akármilyen fiatal is, ezt megérzi – árulta el dr. Makai Gábor.

„A gyerek nem válik"

Ha a szülők, két érett személyiség felismeri, hogy párként nem tudnak együttműködni, attól még megmaradnak anya-apa szerepükben.

Ha nem pajzsként vagy fegyverként használják fel a gyereket, akkor nemhogy nem sérül, de még meg is könnyebbül.

Fontos tudatosítani, hogy a gyerek nem válik! Attól még, mert a szülők már nem úgy viszonyulnak egymáshoz, attól még ő ugyanúgy szeretne kapcsolódni, szeretet kapni, mint azelőtt.

A szakpszichológus szerint tehát a válás nem jelenti automatikusan, hogy a gyermek sérül, ehhez azonban a szülőknek tudatos, kiszámítható, biztonságos légkört kell teremteniük számára.

A kulcs a kiszámíthatóság. Legyen a gyermek számára egyértelmű, hogy szeretve van.

Legyen egy rendszer a kapcsolattartásban, tudatában legyen, hogy mikor, melyik szülőjével fog időt tölteni. A gyermek fejlődésében nagyon fontos, hogy a biztonságérzete rendben legyen, az ne rendüljön meg a káoszban – mondta dr. Makai Gábor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről