Műsorváltozás lesz Donald Sutherland halála miatt

Donald Suherland
Vágólapra másolva!
Az egész világot megrázta a hír, 88 éves korában elhunyt a világszerte népszerű színész, Donald Sutherland. Az ő emlékére most vasárnap a TV2 csoport első filmcsatornája, a Mozi+ 16:55-től műsorára tűzi Az olasz meló című filmet.
Vágólapra másolva!

Hosszú betegség után csütörtökön Miamiban meghalt az Emmy, Golden Globe és Oscar-életműdíjas kanadai színész, Donald Sutherland. Sutherland többek között olyan filmekben szerepelt, mint A piszkos tizenkettő, Az olasz meló, a Klute, az Éhezők viadala, a MASH vagy a Ne nézz vissza!

Az 1967-ben bemutatott A piszkos tizenkettő c. amerikai háborús akciófilm hozta meg számára a hírnevet, majd később a szintén háborús tematikájú MASH és a Kelly hősei Csodabogaraként még ismertebb lett. Érdekesség, hogy Sutherland-et sosem jelölték Oscar-díjra, de 2017-ben pályafutásának elismeréséül Oscar-életműdíjat vehetett át az Amerikai Filmakadémiától.

 Robert Redford rendezésében készült Átlagemberek és a című dráma főszerepéért Golden Globe-jelölésben részesült, emellett elnyerte az Emmy-díjat is.

Donald Sutherland 1935. július 17-én született a kanadai New Brunswick államban, Saint Johnban. Tanulmányait a Victoria College-ban és a Torontói Egyetemen végezte mérnöki, illetve dráma szakon.  Első filmszerepeit az 1960-as években kapta.  2009 nyarán Magyarországon forgatta A katedrális című – Ken Follett azonos című regényéből készült – minisorozatot.

1978. december 18-án a kanadai állam kitüntette az Order of Canada tiszti rangjával, majd 2000-ben bekerült a kanadai Hírességek Csarnokába.

Kétszer is megházasodott

Nagy botrányt kavart a Jane Fondához fűződő viszonya, amely a második – Shirley Douglas kanadai színésznővel kötött – házassága idején kezdődött. A kapcsolatnak hamar vége lett, majd megismerte Francine Racette színésznőt, és három fiuk született: Rossif, Angus és Roeg. A második házasságából született ikrei szintén a filmiparban tevékenykednek: lánya, Rachel a kamerák mögött dolgozik; fia, Kiefer pedig jól ismert színész. Eddig két filmben játszottak együtt: Ha ölni kell, Gengszterpapa. Szóba került, hogy a 24-ben is szerepelni fog a Kiefer Sutherland által játszott főhős, Jack Bauer apjaként, de nem volt elégedett a karakterrel, ezért nem vállalta el.

Fia, Kiefer Sutherland szerint édesapja volt a filmtörténet egyik legnagyobb színésze, akiről a közösségi oldalán is megemlékezett. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről