Meghalt Françoise Hardy

Françoise Hardy
Françoise Hardy a hatvanas években
Fotó: RVB-09215 © Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP
Vágólapra másolva!
Meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő, a hatvanas évek stílusikonja.
Vágólapra másolva!

80 évesen, a rákkal folytatott hosszú küzdelme után meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő. "Anya elment" – fia, Thomas Dutronc csak ennyit írt a közösségi oldalakon régi közös fotójuk mellé.

Françoise Hardy a hatvanas évek egyik legismertebb francia előadója volt, Serge Gainsbourggal együtt főleg a beatkorszak inspirálta yéyé stílust képviselte. 

Legismertebb dalai a Tous les garçons et les filles és a Comment te dire adieu voltak: előbbi 1962-es megjelenése után egyből a francia slágerlista élére került, Françoise Hardy a következő évben pedig már Monacót képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol ötödik lett.

Az énekesnő nemzetközi hírnévre tett szert, rajongói között volt például a Rolling Stones vagy David Bowie, miközben Bob Dylan is írt róla. Emellett olyan ismert divattervezők múzsája is volt, mint Yves Saint Laurent vagy Paco Rabanne.

Színésznőként szintén kipróbálta magát, saját videoklipjei mellett összesen 11 produkcióban szerepelt 1963 és 1980 között. Első szerepét Roger Vadim rendezésében, a Svéd kastélyban kapta, de többek között Woody Allennel vagy Jean-Luc Godard-dal is dolgozott együtt olyan filmekben, mint a Mi újság, cicamica? vagy a Hímnem, nőnem.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről