A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Meghalt a Vízipók-csodapók írója

Vágólapra másolva!
Meghalt Kertész György hidrobiológus, a Vízipók-csodapók írója.
Vágólapra másolva!

97 évesen meghalt Kertész György hidrobiológus, egyetemi tanár, a Vízipók-csodapók megalkotója – közölte a fia a Facebookon:

Kertész György álmodta meg annak idején a Vízipók-csodapók című rajzfilmsorozatot, amelyből aztán összesen 40 epizód készült 1978 és 1988 között.

A hidrobiológust korábbi tanítványa, a Magyar Televíziónál dolgozó Rockenbauer Pál kereste meg egy állatokról szóló ismeretterjesztő sorozat ötletével, ebből lett a Vízipók-csodapók. "Telefonon hívtak a tévétől, majd az egyetemen találkoztunk, többek között Bálint Ágnessel is, a Vízipók-csodapók későbbi dramaturgjával. A tévé vezetése egy új ismeretterjesztő sorozatról álmodott, bár eleinte idegenkedtem az ötlettől, mert már annyi mese született a nyúlról, a farkasról és a rókáról. 

Akkoriban a Velencei-tóhoz tartozó Dinnyési-fertőn dolgoztam, ahol zsákmányoltam egy úgynevezett búvárpókot, azaz vízipókot. Így született meg a mese főszereplője

és szárazföldi barátja, a Keresztespók, akik egymásnak mesélnek saját élőhelyükről" – mesélte pár éve a Story magazinnak Kertész György.

"Mikor kész lettem a forgatókönyvvel, megjelentek nálam a rajzolók, Szabó Szabolcs és Haui József. Pauszpapíron hozták az első terveket, hogy fognak kinézni a pókok, a hangyák és a többi állatka. Itt kezdődött a vita. A rajzolók ugyanis csak négy lábat rajzoltak a pókoknak a nyolc helyett, mondván, hogy azt túl körülményes lett volna ábrázolni. 

Attól féltem, még a végén a diplomámat is elveszik, ha kitudódik, hogy engedtem egy pókot feleannyi lábbal lerajzolni.

 Végül meggyőztek, hogy Hófehérkének is csak négy ujja van az öt helyett, végül megállapodtunk, hogy a pókokat hat végtaggal ábrázoljuk, a bogarakat pedig néggyel" – mondta még a munkafolyamatról annak idején.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!