Ismét törvényt sértettek Sebestyén Balázsék, milliókat kell fizetniük

Sebestyén Balázs
Sebestyén Balázs
Fotó: Facebook
Vágólapra másolva!
A közvetlen és közvetett szexuális utalások, valamint a közönséges, trágár nyelvhasználat miatt büntették a rádiót. A Balázsék című műsor nem először kap büntetést.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a Rádió1 a Balázsék című műsorszám június 11-én 6 óra 3 perckor közzétett adásával ismét megsértette a médiatörvény kiskorúakat védő rendelkezéseit. A médiaszolgáltató ugyanis a III. korhatári kategóriába sorolta a műsorszámot (tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott), holott azt a IV. korhatári kategóriába (tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni a közvetlen és közvetett szexuális utalások, valamint a közönséges, trágár nyelvhasználat miatt. 

A Balázsék c. rádióműsort sokszor büntette már az NMHH
A Balázsék c. rádióműsort sokszor büntette már az NMHH 
Fotó: Facebook 

A műsorszámok korhatári kategóriába sorolására és sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírások megsértése miatt a Médiatanács 7 millió 150 ezer forint bírságot rótt ki a médiaszolgáltatóra, a Radio Plus Kft.-re, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte. A jogsértés ismételtségére tekintettel a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét 175 ezer forint bírsággal sújtotta a testület - írta közleményben a médiahatóság.

A Balázsék többször került az NMHH elé 

Sebestyén Balázséknak legutóbb egy májusi műsorát vizsgálta az NMHH, de korábban többször meg is büntették őket: legutóbb 

május elején az emberi méltóság sérelme miatt 300 ezer forint, míg kirekesztés miatt 500 ezer forint bírságot róttak ki a Radio Plus Kft.-re,

szintén Sebestyén Balázsék miatt.

A Médiatanács akkor megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám január 15-én sugárzott adása megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó és a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket. Ebben az adásban a műsorvezetők afrikai származású vendégük, Musimbe Dávid Dennis kárára élcelődtek, és a bőrszínt a rabszolgasággal hozták összefüggésbe.

A műsorvezetők akkor a rasszizmust használták humorforrásként. A származására tett objektíve bántó, lekezelő megnyilvánulások megbélyegezték az afrikai közösséget, a műsorszám a fekete bőrűek kisebbrendűségére utaló tartalmat hordozott – állt a szövegben. Úgy fogalmaztak, az, hogy a bőrszínt a műsorvezetők összekapcsolták a rabszolgasággal, alkalmas volt egy egyértelműen azonosítható csoport egészével szembeni sztereotip gondolatok kialakítására és felerősítésére, ezáltal kirekesztésre is.

Tévéműsor miatt is panaszkodtak már Sebestyén Balázsra

A rádióműsor miatti panaszok és vizsgálatok mellett Sebestyén Balázs egyik legnagyobb botránya egy tévéműsor miatt volt. Bejelentések alapján indított eljárást a Médiatanács a Celeb vagyok, ments ki innen! egyik epizódja miatt, ugyanis az RTL Klub adásában a műsorvezetők (Vadon János és Sebestyén Balázs) megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyereket. A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a gyermeknek (aki persze semmit nem értett) minden alkalommal azt kellett felelnie: "Sí, señor!" ("Igen, uram!"). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott – jelezte akkor a médiahatóság.

A Médiatanács aztán megállapította, hogy a jelenettel a médiaszolgáltató megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. 

A testület határozatában súlyos jogsértést állapított meg, és kétmillió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra,

ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezte. Erről itt olvashat hosszabban

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!