Bosszúvágy 50: tíz dolog, amit nem tudott a filmről

Vágólapra másolva!
A filmnek nem szántak sok jövőt, ennek ellenére kasszasiker lett. A Bosszúálló 50 éve került a mozikba.
Vágólapra másolva!

A mai modern bosszúfilmek alapja, ami a maga korában hatalmas botrányt okozott a kritikusok körében, ám a nézők imádták, dacára annak a társadalmi hatásait a mai napig elítéli. A Bosszúvágy 50 éve hódította meg a mozivásznat Charles Bronson főszereplésével. A felesége halált megbosszúlni vágyó, önjelölt igazságosztó szerepe hozta meg a marconarcú színésznek a világhírnevet, ami további négy folytatást élt meg. Látszólag egy szimpla akciófilm, azonban ha mélyebben megnézünk pár érdekességet a sztorival kapcsolatban megérthetjük, miért is a filmtörténet egyik legvitatottabb műve. 

Bosszúvágy, Death Wish, DeathWish, 1974 és 2018
Charles Bronson a Bosszúvágy után lett igazi világsztár 
Fotó: Photo12 via AFP/Collection Cinema

Amit biztos nem tudtál a Bosszúvágyról

  1.  A főszerepet eredetileg Jack Lemmonnak akarták adni. A magyar közönség leginkább a komikus szerepiről ismeri a 2001-ben elhunyt sztárt, aki akkoriban már kétszeres Oscar-díjas színész volt és számos komoly, drámai szerepben is bizonyított. Kezdetben drámaibb alkotást akartak csinálni a filmből, de amikor Lemmon nem vállalta a szerepet az értelmetlen erőszakossága miatt, a producerek Steve McQueent kereték meg, aki szintén passzolta a B-film szagú projektet és inkább a Pokoli toronyhoz írt alá. 
  2. A költségvetés így végül csupán 3 millió dollár lett, ami a 1970-es években sem számított egy izmos büdzsének, így kapta végül a szerepet a marcona karakterszínészként ismert Charles Bronson. 
Bosszúvágy, Death Wish, DeathWish, 1974 és 2018
Charles Bronson építészből lett igazságosztó a Bosszúvágyban
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Paramount

3. A filmet számos stúdió passzolta, ugyanis nem tartották szerencsésnek, hogy egy, a nyílt önbíráskodást pártoló filmet mutassanak be és próbáljanak meg sikerre vinni. Itt fontos kiemelni, hogy 1974-ben az USA-ban egyre feszültebbek voltak az emberek, a Vietnami-háború vége és utóhatásai, illetve a Richard Nixon körül kialakult Watergate-botrány miatt, ami fokozta a rablások, gyilkosságok számát. Maga Bronson később így nyilatkozott a szerepéről: 

Természetesen nem támogatom, hogy a törvényt a saját kezébe vegye bárki is. Szerintem a film sem támogatja ezt. Ha a filmjeimnek van tanulsága, az az, hogy az erőszak nem kifizetődő. Az a véleményem, hogy az erőszak csak erőszakot szül.

5. Elsőre azt gondolná az ember, hogy hatalmas vérengzések lehetnek a filmben, pedig "csupán" 11 gyilkosság látható a filmben. 

Bosszúvágy, Death Wish, DeathWish, 1974 és 2018
Huligánt alakított Jeff Goldblum a Bosszúvágyban
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Paramount

6: A botrány ellenére sok, már világhírű színész kapott benne elsőfilmes lehetőséget: a kétszeres Oscar-díjas Denzel Washington itt tűnt fel először a vásznon, ahogy a Jurassica Parkból ismert Jeff Goldblum is. 

7: Egy másik Oscar-díjas sztár is, a 2021-ben elhunyt Olympia Dukakis is kapott benne egy napos szerepet, egy rendőrt alakított a Holdkóroskból ismert színésznő. A sztár később elárulta, teljesen kiakadt a rendezőre a castingon: 

Átküldtek, és a rendezőt Michael Winnert, akit nem feltétlenül kedveltek a színészek. Megfordult, látni akart, és úgy bánt velem, mint egy darab hússal a meghallgatáson. Egy nap volt, úgyhogy felvehettem a pénzt, hazamehettem, és azt mondtam: „B*szd meg azt a magas lovat, amin ültél"

 - vélekedett a sztár. 

8: A rendező nehéz természete mellett a körülmények se voltak ideálisak; télen és éjszaka forgatott a stáb, többen arra panaszkodtak, hogy a könny is megfagyott a szemükben. 

9: A film 22 millió dollárt termelt, ami tisztes nyereségnek számított. Annyira nagy volt az érdeklődés, hogy a B-filmek 3,50 dolláros jegyárát felemelték 4 dollárra, amit akkoriban a blockbusterekért adtak csak ki az emberek. 

Bosszúvágy, Death Wish, DeathWish, 1974 és 2018
Bruce Willis remakeje meg sem közelítette az eredeti Bosszúvágy sikerét
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/MGM

10: További négy rész készült, továbbá egy hivatalos és nem hivatalos remake. 2007-ben a Másik én című film története szinte megegyezik a Bosszúvágyéval, ám itt feminista szempontból készítették el a filmet Jodie Fosterrel. 2018-ban az afáziás Bruce Willis készítette el a saját, kevésbé sikeres verzióját a sztoriból. Érdekesség, hogy eredetileg Sylvester Stallone akarta feldolgozni a filmet, de ő inkább maradt a Rocky és a Rambo-filmek folytatásainál. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!