Ők a Z-generáció Angelia Jolie-ja és Leonardo DiCapriója

Vágólapra másolva!
A 2020-as évek szupersztárjai nagyban emlékeztetnek minket a kilencvenes évek dollármilliókat kaszáló színészeire. Angelina Jolie, Kate Hudson, Matthew McConaughey és persze Leonardo DiCaprio mind kaptak Z-generációs “reinkarnációt”.
Vágólapra másolva!

A jól bevált recepten fölösleges változtatni. Ezt tudják Hollywoodban is, ahol nemcsak a régi sikeres címeket újrázzák vagy folytatják, hanem még a sztárokat is "klónozzák". Mutatjuk, kiket utánoznak korunk felkapott színészei és színésznői.

Feltörekvő fiatal színészek toplistája

Sydney Sweeney , Road To The Golden Globes Party At The 2024 Toronto International Film Festival
Sydney nemcsak dögös, tehetséges is (Fotó: Northfoto)

Sydney Sweeney – Kate Hudson 

A MAX-on látható Eufóriában berobbant szőkeség nem csak küllemében hasonlít az idén 45 éves Hudsonra. Ahogy Sweeney – úgy Hudson is sokat lavírozott a vígjátéki és drámai szerepek között, főleg a pályája elején. Gondoljunk csak a Majdnem híres gruppijának szerepére, amiért Oscar-díjra is jelölték a sztár. Azonban Hudson a 2000-es évek elején egyszer csak a világ legmenőbb romkom királynőjévé avanzsált, hiszen a Hogyan veszítsünk el pasit 10 nap alatt a zsáner XXI. századi alapműve lett, sőt azóta a popkultúra alapja. A 26 éves Sweeney a drámai oldalált a Z-generáció alapművének számító Eufóriában tudta leginkább megmutatni. Sydney 2024-ben egyértelműen Hudson nyomdokaiba lépett: az Imádlak utálni című film A-kategóriás sztár státuszba emelte a színésznőt, nem beszélve arról, hogy a romkom tetszhalott műfaját élesztette fel. A jó kritikák mellett a gyártási költségei közel tízszeresét, több mint 220 millió dollárt keresett az év egyik legromantikusabb filmje. Most úgy tűnik, Sweeney továbbra is lavíroz a könnyed és drámai filmek között, tanulva ezzel Hudson hibájából, aki nem tudott visszajönni a romkom süllyesztőből. Sydney ebben lényegesen tudatosabbnak tűnik, most mutatták be az Éden című filmjét a Torontoi Filmfesztiválon, amiben Jude Law és Ana de Armas a partnerei és a filmet komoly Oscar-esélyesként emlegetik az első kritikák. Tehát igazán kiemelkedik a fiatal női színészek közül.

Glen Powell , ‘Twisters’ Los Angeles Premiere
Powell minden stílusban bizonyított már (Fotó: Northfoto)

Glen Powell – Matthew McConaughey 

A romkomok elengedhetetlen velejárója egy sármos mosoly, nyolc kocka és a hiperlaza „mindenkit is megkapok” pasi stílus, akit aztán elér a végzete egy talpraesett nő személyében. Az előbb említett Imádlak utálni sikerének másik kulcsa a 35 éves Glen Powell személyének köszönhető. A szobortestű, kisfiús mosolyú sztárba nagyjából a világ minden második nője beleszeretett, miután szó szerint teljesen kivetkőzött magából a romantikus vígjátékban, vicces, drámai, képes totális hülyét csinálni magából és szerencsére a textilt is bátran dobálja, ha a helyzet megkívánja. Glen és Sydney párosa egyértelműen a Z-generáció Kate Hudson-Matthew McConaughey párosára hajaz. Glen pályája bár picit lassabban robbant be, mára Hollywood egyik legjobban fizetett színészei között szerepel, akik bátran kérnek el egy-egy filmért 5 millió dollár fölötti gázsit. Powell azonban – az azóta Oscar-díjas, most 55 éves Matthew-hoz hasonlóan – merészen válogat a drámaibb és bátrabb szerepek között is: a Netflix legnagyobb nyári sikerében, a Hit Man-ben egy botcsinálta kamubérgyilkos bőrében brillírozik, miközben hősnek is kiváló: a Twisters: Végzetes vihar című film főszereplőjeként bebizonyította, egy 155 millió dolláros szuperprodukciót is képes elvinni a hátán.  

 

Zendaya, L'équipe du film Challengers pose au Masters 1000 de Monte-Carlo à Roquebrune-Cap-Martin
Fiatal kora ellenére Zendaya Hollywood egyik nagyasszonya (Fotó: Northfoto)

Zendaya – Angelina Jolie 

A Z-generáció királynője, aki flegma arckifejezésével egyszerre szexi, merész és távolságtartó. Az Eufória drogos Rue-jaként mindenkit levett a lábáról, a Pókember-trilógia MJ-ként túlmutatott a „szuperhős dekoratív szerelmi szála vagyok” típusú 2 dimenziós karakteren, a Dűne mindkét részében egy igazi harcias amazonként uralja a jeleneteit. A legfrissebb filmjében, a Prime és Apple tékájában már kölcsönözhető The Challangers című erotikus thrillerben bizonyítja, egy modern famme fatale-nak nem kell bugyi nélkül keresztbe tennie a lábát, mint Sharon Stone-nak, csupán tudnia kell „megfelelően használni” a férfiakat, akikről tudjuk, néha melyik testrészükkel gondolkodnak. Zendaya pályájának merészsége leginkább a fiatal Angelina Jolie-ra emlékeztet. A Gia című dráma, a Tolvajtempó című akciófilm, az Észvesztő, amiért Oscar-díjat nyert és a Tomb Raider kalandorgiája hasonlóan eklektikus út, amit a pályája első éveiben hozott össze Jolie és hamar a legnagyobb szupersztárok közé emelte őt. Azóta sikeres színésznő-producer és rendező legalább 15 millió dollárt keres egy-egy filmjével. Zendaya hasonló gázsit kapott már a The Challangers-ért, miközben producerként is közreműködött a film készítésében, amiért az Oscar-esélyes színésznők között emlegetik idén. Már csak azt reméljük, hogy a szerelmi élete jobban alakul a Pókember sztárjával, Tom Hollanddel és pár év múlva nem egymást fogják ócsárolni egy fájdalmas szakítás után, ahogy Jolie és exférje, Brad Pitt teszik.  

Paul Mescal, 2024 EE BAFTA Film Awards - Arrivals
Paul Mescal az új Gladiátor (Fotó: Northfoto)

Paul Mescal – Tom Hanks 

A bociszemű angol srác, aki annyira hétköznapi, hogy pár éve még simán elment volna bármelyikünk mellette egy londoni utcán, most viszont az egyik legígéretesebb a fiatal férfi színészek közül. Ez az egyszerű, de nagyszerű 28 éves színész azonban olyan rejtett kincseket tartogatott, amire nem gondoltak volna még a legdörzsöltebb producerek sem, ahogy Tom Hanksről sem a nyolcvanas években. Paul, a Sally Rooney sikerkönyvéből készül Normális emberek című sorozatban robbant be az introvertált Connell szerepében. A szakma és a közönség azonnal megszerette „a szomszéd srác” karakterét, és jöttek sorra a felkérések. Pár év alatt egy Oscar-jelölés is begyűjtött magának a MAX-on látható Aftersun című búskomor filmért, most pedig a 300 millió dolláros költségvetésű Gladiátor 2-re pattintotta ki magát, hogy Russell Crowe után bizonyítsa, ő az aréna igazi királya. Emiatt sokan Crowe-val hasonlítanák össze, pedig a hétköznapi karaktere és sokoldalúsága sokkal inkább a 68 éves Hanks-re emlékeztet minket.  

Daisy Edgar-Jones, ‘Twisters’ Los Angeles Premiere
Daisy Edgar-Jones-nak jósolják a legnagyobb jövőt a kritikusok (Fotó: Northfoto)

Daisy Edgar-Jones – Natalie Portman 

Mescal mellett Jones volt a Normális emberek másik főszereplője. A színésznő merész szereppel robbant be a köztudatba, talán ezért is juthat eszünkbe Natalie Portman róla, aki 12 évesen már a Léon, a profiban döbbentette meg a világot: egy kicsit Lolita, egy kicsit bosszúszomjas és a bérgyilkolás se áll neki rosszul. Jones sokáig a kisebb, bevállalósabb filmek közül válogatott, mint például a Disney+ - on látható Friss, vagy az Andrew Garfield nevével fémjelezett mormon thriller, az Under the Banner of Heaven. 2022-ben az Ahol a folyami rákok élnek című drámában jött az első igazi kasszasikere, idén a Twisters: Végzetes viharban, a már említett Glen Powell oldalán bizonyította, elbír egy blockbusterrel is, ahogy Portman a Star Wars első három epizódjával. Az Oscar-díjas elődhöz hasonlóan a 26 éves Jones nem vállalja túl magát, és igyekszik a nagyköltségvetésű projektek mellett a művészileg kiemelkedő produkciók közötti egyensúlyt megtartani, ahogy Portman tette az elmúlt 30 évben.  

Timothée Chalamet, Exclusif - Présentation du film Dune 2 au Grand Rex à Paris
Minden rendező Timothée Chalamet-val akar dolgozni (Fotó: Northfoto)

Timothée Chalamet – Leonardo DiCaprio 

A 28 éves vézna srác, aki 20 évesen már Oscar-jelöléssel indította a karrierjét a Szólíts a neveden című független drámával. Ki csinált hasonlót? Bizony, Leonardo DiCaprio, aki a Gilbert Grape-ért szintén alig 20 évesen kapta az első nominációját. Leót pár év múlva a komplett világ a szívébe zárta és bár a Titanic elsüllyedt, a sztár karrierje úgy robbant ki, hogy azóta bármit csinál, az aranyat ér, és 30 millió dollár alatt a luxusjachtjáról se hajlandó leszállni egy film kedvéért. Timothée-nak a jeges szerelem helyett a homokférgek és Zendaya jutottak, de a Dűne és a Dűne 2-vel bizonyította, ő az új Leo! Mindeközben tett egy rövid kirándulást a zenés családi filmek világába a Wonkával, ami a maga több mint 620 milliós bevételével a tél legnagyobb sikere volt, nem csoda, hogy azonnal lecsapott rá a MAX. Chalamet idén újra Oscar-közelbe kerülhet, a Completly Unknown című életrajzi filmben a fiatal Bob Dylanként bizonyítja színészi és énekes tehetségét.   

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!