Michael Douglas 80: A bolondok, a feneke és a kokain juttatta csúcsra a világsztárt

Vágólapra másolva!
Az Oscar-díjas színész különleges karrierutat járt be. Michael Douglas ma ünnepli a 80. születésnapját.
Vágólapra másolva!

Ma lett 80 éves, az 1980-as években készült filmek etalon pasija. Michael Douglas nélkül elképzelhetetlen lett volna ez az időszak, legyen szó romantikáról, vagy fülledt erotikus filmekről, a színésznek ott volt a helye. Alakításai mellett a bevállalóssága is szembetűnő, ugyanis ő volt az első 10 millió dollárt felett kereső színész, aki rendszeresen dobálta negyven felett is a textilt a filmjeiben. Az ünneplés 24 éve igazán különleges számára, ugyanis 2000-ben vette el az Oscar-díjas Catherine Zeta-Jones-t, akivel egy napon van a születésnapjuk. 

Michael Douglas
Michael Douglas mára tisztes családapa lett (Fotó: KRISHNA DIVAKAR / Michael Douglas/Copyright © Bennett, Coleman & Co. Ltd 2023.)

Miben rejlett a 80 éves Michael Douglas sikerének a titka?

Jó üzlet apával – Sokat segített neki, hogy édesapja a néhai Kirk Douglas, aki többek között Spartcus-ként vonult be a filmtörténetbe. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy Kirk egyengette az útját a fiának, ennél kacifántosabb hozta meg számára a sikert: Kirk még a hatvanas években vette meg a Száll a kakukk fészkére című elmegyógyintézetben játszódó könyv jogait. Az egykori Spartacus a főszerepet szerette volna eljátszani, de már erősen haladt a hatvan felé, míg McMurphy karaktere egy harmincas-negyvenes csirkefogó volt. Kirk úgy döntött, eladja potom pénzért a jogokat a fiának, aki Jack Nicholsont kérte fel a szerepre. A film végül öt Oscar-díjat nyert, többek között a legjobb film díját, így a 31 éves relatíve ismertlen Douglas Oscar-díjas producer volt már a hetvenes években. 

Michael Douglas, Kirk Douglas, Michael Douglas unveils his star on Hollywood Walk of Fame
Michael Douglas és Kirk Douglas (Fotó: AFP)

Kevés textil – Douglas a nyolcvanas években lett sztár, többek között a Smaragd románca és a Nílus gyöngye című kalandfilmekkel, amikben Katherine Turner és Danny DeVito voltak a partnerei. A trió később összeállt a Rózsák háborúja című filmhez is, amit már gyerekkori barátja, DeVito rendezett, akivel a hatvanas években még együtt is lakott egy lepattant kis lakásban. 

Michael Douglas, A rózsák háborúja, film, The War of the Roses
A nyolcvanas éveket Katherine Turnerrel töltötte az ágyban (Michael Douglas Fotó: AFP)

Azonban a nyolcvanas évek meghozták Douglas számára az igazi kiugrási lehetőséget: bevállalt néhány erotikus thrillert, mint a Végzetes vonzerőt, majd 1992-ben a legendás Elemi ösztönt. Közel 50 évesen is szívesen vetkőzött a vásznon, a világ minden nője az ő fenekéért volt megőrülve akkoriban. A tompornak ára volt, Douglas több plasztikai műtétet is bevállalt, igaz volt miből fizetnie, ugyanis 13-15 millió dollár körül volt akkoriban már a filmenkénti gázsija, amivel a kor legjobban fizetett sztárja volt. 

Kokó és hatalom – Michael Douglas színészként is szeretett volna bizonyítani, nem csak meztelenkedő lepedőakrobataként, így 1987-ben elvállalta a Tőzsdecápák című filmet. Gordon Gekko egy igazi rafinált, se Istent, se embert nem ismerő kokainfaló Wall Street-i nagykutya. Az alakítása Oscar-díjat ért a színésznek, 2010-ben készült a filmhez egy folytatás Shia Lebeouf és Carey Mulligan közreműködésével, s bár Douglas kirobbanó formában volt még mindig, a film közel sem volt akkora durranás, mint az eredeti. 

Michael Douglas, Oscar-díj, 1987
Kétszer kapott Oscar-díjat Michael Douglas (Fotó: Northfoto)

25 évvel fiatalabb asszonyka – A Traffic című film nemcsak kritikai sikert hozott Douglasnek, de előtte ismerte meg a feleségét, Catherine Zeta-Jones-t, akivel 2000-ben keltek egybe. A szerelem gyorsan szárba szökkent, ugyanis a Traffic alatt már terhes volt a ma 55 éves színésznő, aki 3 évvel később második gyermekükkel a szíve alatt vehette át az Oscar-díját a Chicago című filmért. Catherine meglépte a lehetetlent, Hollywood legkapósabb nőcsábászát szelídítette meg, aki bár 23 évig házas volt, nőügyeitől volt hangos egész Hollywood. A díva azonban irányba rakta az urát, aki azóta tisztes családapa lett. 

Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones,  MichaelDouglas, CatherineZeta-Jones, The Netflix Slam, A Live Netflix Sports Event
24 éve házas Catherine és Micahel Douglas (Fotó: AFP)

Halad a korral – Bár a 2000-es években kevés kiugró sikere volt a sztárnak, nem volt rest beszállni a Marvel-univerzumba. A Hangya filmek dr. Hank Pym-jeként (az eredeti Hangya) egy új generáció is megismerte a színészt, aki lubickol a szerepben. 80 évesen már jobban megválogatja a szerepeit, legutóbb az Apple TV+ Franklin című sorozatában, amiben a néhai amerikai elnököt keltette életre. 

Michael Douglas, A hangya, Ant Man
A fiatalabb generáció a Hangya című filmből ismeri Michael Douglast (Fotó: AFP)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!