Sophia Loren 90: Milliók, börtön, sztriptíz, bigámia és az olasz virtus

Sophia Loren, 90
Fotó: picture alliance / SvenSimon
Vágólapra másolva!
9 dolog, amit biztos nem tudtál a legnagyobb olasz színésznőről. Sophia Loren ma 90 éves.
Vágólapra másolva!

Ma ünnepli 90. születésnapját Sophia Loren. Az utóbbi egy évben visszavonultan tölti az idejét a szépkorú díva, ugyanis tavaly súlyos combnyaktörést szenvedett, miután elcsúszott a fürdőszobájában, és azóta nem jelent meg nyilvános eseményen. A szexi olasz színésznő férfiak milliót hódította meg, miközben egész életében hűséges társa volt producer férjének, Carlo Pontinak, akitől két gyermeke született, Edurado és Carlo, aki 20 évvel ezelőtt vette el Mészáros Andrea hegedűművészt, akivel idén jelentették be a válásukat.  

Sophia Loren
 Sophia Loren pár hónapja jelent meg nyilvánosan a balesete után
Fotó: Getty Images/MEGA

A dívát olyan filmekben szerette meg a közönség, mint az Egy asszony meg a lánya, amiért elsőként kapott idegennyelvű főszerepért Oscar-díjat, a Házasság olasz módra, a Divatdiktátorok, a Hongkongi grófnő, a Divatdiktátorok, a Kilenc és legutolsó nagy sikerű Netflix-filmje, az Előttem az élet. Egy ilyen, több mint hét évtizedes életművet számtalan pletyka, hír és titok övez, ezeknek jártunk utána a kerek születésnap apropójának. Ki ne tudná, hogy gyűlölték egymás Marlon Brandóval, hogy Drew Barrymoore keresztanyja, vagy hogy meg akarta venni a Parlamentet a fiának és újdonsült feleségének. Ezeket már mind tudjuk, de akadnak olyan pletykákat és filmes titkokat Loren életében, amiket még biztos nem hallott a legendás olasz színésznőről.  

9 dolog, amit biztos nem tudtál Sophia Lorenről

Sophia Loren
Sophia Loren pályakezdőként az Attila című filmben
Fotó: Corbis via Getty Images/Sunset Boulevard

 

1: Bár az ötvenes évek végén már Carlo Ponti, egykori legendás producer felesége volt (korábban pedig már a szeretője) az Egyedülálló apa megosztaná című filmjük forgatásán Cary Grant fülig bele volt zúgva a dívába. Állítólag egy szerelmes levelet is hagyott neki, amiben arra kérte, hagyja el Pontit és menjen hozzá, sőt, rossznyelvek szerint rövid időre be is teljesedett ez a románc. Loren tagadta a felvetést, sőt ő a levélről sem tudott és állította, egész életében hűséges társa volt férjének, aki éppen ezen a forgatáson készült véget vetni a házasságának és nőül venni Lorent. 

sophia Loren
Carlo Ponti és férje, Sophia Loren 
Fotó: Ron Galella Collection via Getty Images

2: Ennek ellenére 1962-ben elváltak Pontival. Na nem azért, mert 22 évvel idősebb producer ráunt volna a ragyogó csillagára: Ponti 1957-ben elvált a feleségétől Mexikóban és utána elvette Lorent, de öt évvel később bigámia vádjával kellett bíróság elé állniuk, ugyanis Olaszországban nem ismerték el a házasságukat, sőt magát a Pápát is magukra haragították. Szerencsére Ponti exneje felvette a francia állampolgárságot, így 1966-ban újra megházasodhattak. A türelem és az idő őket igazolta, ugyanis Ponti 2007-es halálig együtt voltak.  

sophia Loren
Legendás párost alkotott Sophia Loren és Marcello Mastroianni 
Fotó: Northfoto/MPP/Bestimage

3: A másik sztár, akivel hírbe hozták a legendát Marcello Mastroianni volt, akivel nem kevesebb mint 11 filmet forgatott Loren. Marcelloról köztudott volt, hogy minden partnerét elcsábította a forgatások során, ám úgy tűnik, Loren kivétel volt, persze próbálták összehozni őket. Sokak szerint a díva inkább egy barátot látott a férfiban, mintsem potenciális szeretőt, más pletykák szerint Marcello bepróbálkozott, de Ponti mindentől is óvta az ő Sophiáját és a színész nem akart újat húzni a nagyhatalmú producerrel.  

4: Minden a szemnek, semmit a kéznek alapon Marcello élőben csodálhatta meg, ahogy Loren sztriptízzel, sőt kétszer is. Először 1963-ban, a Tegnap, ma, holnap című filmben, ami akkoriban igen merész vállalkozásnak számított, majd ennek a kicsit „öregkésebb verzióját” ismételték meg az 1996-os Divatdiktátorok című filmben, ahol Loren 60 felett is bátran vetette be a bájait.  

Sophia Loren
 Sophia Loren merész vetkőzése 
Fotó: Getty Images/Silver Screen Collection

5: Ha már bájak: Lorenről előkerült az ötvenes évekből egy topless fotó, de igazából sosem volt bizonyított, hogy ő szerepel a képen. Házas, olasz, katolikus nőként fontos volt számára mindig is, hogy ne lépjen át egy határt, ha meztelenségről vagy szexjelenetről van szó. Emiatt élete egyik legjobb ajánlatától is elesett; 1963-ban, 1 millió dollárt ajánlottak neki, egy mindössze 4 hetes forgatásért a legendás Frank Sinatra társaságában a Két pár texasi című vígjátékban. A csavar a dologban annyi volt, hogy Lorennek egy topless jelenetet kellett volna bevállalnia a filmben. A szerepet végül a skandináv Anita Ekberg kapta és a slusszpoén; a topless jelenet végül sosem készült el.  

Sophia Loren
 Sophia Loren 1 millió dollárt kapott a szerepért
Fotó: Getty Images/Silver Screen Collection

6: Ha úgy vesszük, Loren lekörözte Elizabeth Taylort a legjobban fizetett színésznők listáján. Bár Taylor hamarabb szerződött 1 millió dollárért a Kleopátra című filmre, Loren szintén ugyanennyit kapott az El Cid című történelmi filmért, amit Taylor tüdőgyulladása és a Kleopátra két éves csúszása miatt hamarabb, 1961-ben mutattak be. Az biztos, ezzel lenyomták a férfi kollégáikat, ugyanis előttük női színész ilyen magas gázsit nem kapott filmért.  

7: Az anyagiakkal sose volt gondja Lorennek, vagyis de, egyszer biztos: 1982-ben 18 napot ült börtönben adócsalásért. Állítólag igazi dívaként viselte a börtönlétet az akkor 48 éves Loren.  

Sophia Loren
Sophia Loren megjárta a börtön is adócsalásért
Fotó: Toronto Star via Getty Images/David Cooper

8: Pedig a való életben Lorennek egyetlen, meglepő díva allűrje van: nem szereti a szépségszalonokat. Ha teheti maga csinálja meg a haját és a manikűrjét, és a szerepeinél is oroszlánrészt vállal a sminkjének az elkészítésében. Nem volt ez másképp a 2020-as, Előttem az élet című Netflix filmjében sem, ahol bátran vállalta a nézők előtt, hogyan is néz ki 86 évesen.  

Sophia Loren
Fia, Eduardo rendezte 86 évesen Sophia Lorent az Előttem az életben
Fotó: Northfoto/Netflix

9: A szépségért szenvedni se volt hajlandó Loren: Ponti, amikor megismerte 1951-ben az akkor 17 éves Lorent, állítólag túl markánsnak gondolta a színésznő vonásait, és orrplasztikára akarta kényszeríteni, hogy igazi sztárt faragjon belőle. Loren már fiatal lányként és igazi „mamma” volt és helyre rakta Pontit, aki állítólag ekkor szeretett bele a sztárba. Loren tagadja, hogy valaha is felvarratta volna az arcát, bár a szakemberek erről másképp vélekednek.  

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!