Kiderült, mit tett a szerepért George Clooney - 30 éve mutatták be a Vészhelyzetet

Urgences ER Scott GRIMES Noah Wyle Laura Innes Goran Visnjic Anthony Edwards Eriq La Salle George Clooney COLLECTION CHRISTOPHEL © Constant c Productions © Constant c Productions / Collection ChristopheL via AFP
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Constant c Productions
Vágólapra másolva!
Már 1974-ben megszületett az ötlete, Carter doktor lett a széria csúcstartója, és a Trónok harca lökte le a trónról. A Vészhelyzetet 1994. szeptember 19-én, három évtizede mutatták be a kultikus kórházsorozat első epizódját.
Vágólapra másolva!

1. A Vészhelyzet ötlete még 1974-ben született meg Michael Crichton fejében. Az író a saját, orvostanhallgatóként szerzett élményeiből alkotott meg egy mozifilm forgatókönyvet, aminek sztorija egy kórház sürgősségi osztályán játszódott. Egy producer sem csapott le a filmtervére, és csak évtizedekkel később, számos sikereres és mozivászonra is adaptált regénye (Az Androméda-törzs, Feltámad a Vadnyugat, Jurassic Park) után került elő újra az egykori forgatókönyv. Először még mozifilmet terveztek belőle, aztán Steven Spielberg javaslatára inkább a sorozat formátum mellett döntöttek. A Vészhelyzet immáron 30 éves. 

Vészhelyzet, sorozat
George Clooney-nak szabályosan könyörögnie kellett, hogy bevegyék a Vészhelyzet csapatába 
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Constant c Productions

2. A Vészhelyzet első epizódját 1994. szeptember 19-én sugározta az NBC csatorna. Az utolsó rész 2009. április 2-án került adásba. A sorozat 15 évada alatt összesen 331 epizódnyi Vészhelyzetet kaptak a nézők.

3. A forgatási munkálatok megkezdése előtt a színészek több héten át tartó kiképzést kaptak a sorozat szereplői, hogy hitelesen viselkedjenek orvosként, és profinak tűnjön minden mozdulatuk. A műtéti jelenetek próbái és felvételei a minél nagyobb élethűség érdekében igazi vérfürdőt jelentettek a színészek számára, ezért gyakran előfordult hányás, sőt ájulás is.

Orvosok készítették fel a színészcsapatot a hiteles játékra 
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Constant c Productions

4. Idővel viszont olyannyira belejöttek a színészek a szerepbe, hogy megfordultak a szerepek, és ők tudtak segíteni igazi doktoroknak. Az afrikai történetszák forgatása során például a hőségtől elájult a stáb mellé rendelt egyik orvosszakértő, akit a Carter doktort játszó Noah Wyle részesített elsősegélyben, hisz a kamerák előtt már annyiszor csinálta.

5. Ha már emlegettük Carter doktort: a karakter nevét a képregényhős John Carter ihlette, aki a sci-fi műfajban is utazó Michael Crichton számára fontos inspirációt jelentett a munkássága során.

6. Carter doktor az a karakter, aki a legtöbb Vészhelyzet-epizódban feltűnt, összesen 245-ben. Annak ellenére lett csúcstartó, hogy a figurát alakító Noah Wyle a fia születésekor otthagyta a sorozatot, de aztán annyira hiányzott neki, hogy a végére ismét visszatért.

7. A sorozat színészei közül egyértelműen George Clooney futotta be a legnagyobb karriert, aki a Vészhelyzetnek köszönhetően tudott betörni Hollywoodba, majd igazi szupersztár lett belőle. Pedig még a sorozatban is nehezen kapta meg a nőcsábász Ross doktor szerepét: saját bevallása szerint szabályosan könyörgött érte az egyik producernek.

Vészhelyzet, George Clooney, Ross doktor
Clooney nem tudta megtanulni a szövegét a Vészhelyzetben
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Constant c Productions

8. Ross doktort nagyon gyakran látjuk a sorozatban a fejét lógatni különböző szituációkban. A lehajtott fej nem csak a karaktert jellemző színészi eszköz volt Clooney számára, hanem kényszer is: nagyon nehezen jegyezte meg az orvosi szakkifejezéseket a szövegében, ezért azokat a kórházi kellékekre és a betegeket játszó statiszták hasára írták fel neki.

A Vészhelyzet szereplői rekorderek

9. A bicegő Kerry Weaver doktornőt játszó Laura Innes egészsége is megsínylette a sok évadnyi forgatást. Tíz évnyi eljátszott sántítás után igazi gerincproblémái keletkeztek a féloldalas terheléstől, és műtétre lett szüksége.

10. Az ápolónő Carol Hathawayt játszó  Julianna Marguilest nem tervezték állandó szereplőnek az alkotók, sőt a legkorábbi tervek szerint már az első epizód végén meghalt volna. A karakter azonban annyira bevált és közönségkedvenc lett, hogy 135 epizód jutott neki, és Marguilesre később már saját sikersorozat (A férjem védelmében) is épült.

11. A sorozat későbbi szakaszának sztárja Goran Visnjic lett a jóképű Kovac doktor szerepében. A karaktert maga a színész keresztelte el így, mivel az írók nem tudtak előállni megfelelő horvát névvel, Visnjic pedig bedobta a legjobb barátja vezetéknevét.

vészhelyzet, kovac doktor
Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art

12. A Vészhelyzet a televíziózás történetének legdíjazottabb sorozata lett egészen addig, amíg a Trónok harca le nem taszította erről a trónról. Azt a rekordot viszont továbbra is tartja, hogy a színészei közül jelöltek a legtöbbet (31-et!) az alakításukért Emmy-díjra.

13. A Vészhelyzet szereplői közül Anthony Edwards (Greene), Laura Innes (Weaver), Eriq La Salle (Benton) és Paul McCrane (Romano) is beállt a kamera másik oldalára az évek során, és rendezett Vészhelyzet-epizódot.

14. A legfontosabb szereplők közül mindenki visszatért a széria utolsó évadában. George Clooney azzal az egy feltétellel vállalta el a felkérést, ha nem kerül nyilvánosságra előre a szereplése, mivel az igazi Vészhelyzet-rajongókat akarta megajándékozni egy nagy meglepetéssel.

15. A magyar nézők elé 1996. január 6-án került a Vészhelyzet, amelyet a Magyar Televízió tűzött a műsorára, majd a későbbi évadok már számos különféle csatornán voltak láthatók.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!