Top 5: mi lehet a titka minden idők legtöbbet eladott albumainak?

Michael Jackson a Thriller emlékezetes videoklipjében
Michael Jackson a Thriller emlékezetes videoklipjében
Vágólapra másolva!
Minden idők legtöbbet eladott albumai között jobbára több évtizedes darabok vannak, bár újabb lemezek nyilván a formátumok változása, a letöltés és a streaming előretörése miatt sem kerültek fel a toplistára. Melyik volt az öt zenei album, amelyből a legtöbbet vásároltak világszerte? És mi lehetett ezek titka?
Vágólapra másolva!

Az eladási statisztika alapján a legnépszerűbb, legjobb zenei albumok mind évtizedekkel ezelőtt születtek, és vannak köztük meglepő találatok: elsőre valószínűleg nem gondolnánk, hogy Meat Loaf vagy Shania Twain egy-egy lemezéből is elkelt világszerte 40 millió példány – miközben a Beatles legsikeresebb anyaga, az 1 című zenei album „csak” 31 millió eladott példányig jutott.

top 5 zenei album
Máig a legtöbbet eladott zenei album az 1982-es Thriller
Fotó: Sony Music Entertainment / Sony Music Entertainment

Az élmezőny így alakult 2024-ig, és valószínűleg nem is nagyon fog változni mostanában:

  1. Michael Jackson: Thriller – 70 millió eladott példány
  2. AC/DC: Back in Black – 50 millió eladott példány
  3. Whitney Houston / különböző előadók: The Bodyguard – 45 millió eladott példány
  4. Pink Floyd: The Dark Side of the Moon – 45 millió eladott példány
  5. Eagles: Their Greatest Hits (1971 – 1975) – 44 millió eladott példány

Zenei albumok, amelyeket ma is az egész világ hallgat

5. Eagles: Their Greatest Hits (1971 – 1975) – Magyar hallgatóknál talán a top 100 album közé se férne be, főleg, hogy a banda abszolút slágere, a Hotel California nincs a lemezen – azon egyszerű oknál fogva, hogy csak 1976-ban jelent meg. Az Eagles első válogatáslemeze azonban így is kötelező darab volt a (jobbára amerikai) rajongók számára, olyan számokkal, mint a Take It Easy, a Desperado vagy a Tequila Sunrise.

4. Pink Floyd: The Dark Side of the Moon – Hasonlóképp, a Pink Floyd nagy slágere, a The Wall is másik lemezen szerepelt, az 1973-as The Dark Side of the Moon azonban egy konceptuális remekmű volt. A zenei megoldások mellett nagy hangsúly került a szövegvilágra is, filozofikus gondolatok és tabutémák váltották egymást a nagyszabású kompozícióban.

Whitney Houston, Több mint testőr
Whitney Houston miatt lett óriási siker a Több mint testőr
Fotó: Collection Christophel © Kasdan Pictures / Tig Productions / Collection Christophel © Kasdan Pictures / Tig Productions

3. Whitney Houston / különböző előadók: The Bodyguard – Az 1992-es Több mint testőr zenéje óriási siker lett, főként a Whitney Houston által előadott I Will Always Love You miatt – amely eredetileg egyébként Dolly Parton dala volt 1973-ból. A filmzenei albumon többek között Kenny G, Lisa Stansfield és Joe Cocker is közreműködtek, az eladások nagy része azonban valószínűleg Whitney Houstonnak köszönhető.

2. AC/DC: Back in Black – Az 50 millió példányban eladott album kis híján el sem készült, hisz az AC/DC eredeti énekese, Bon Scott meghalt 1980-ban. A zenekar többi tagja a feloszlás helyett végül talált egy új frontembert Brian Johnson személyében, és az 1979-es Highway to Hell sikere után afféle emléklemezként dobták piacra a Back in Blacket, ami aztán az egész karrierjüket (sőt a hard rock műfaját is) új irányba vitte.

Michael Jackson 1982-es albuma, a Thriller ma is az első

1. Michael Jackson: Thriller – 70 millió példány, ennyi kelt el világszerte Michael Jackson máig legnépszerűbb lemezéből, az 1982-es Thrillerből. A megjelenéskor az énekes már ismert volt, igazi poplegendává viszont ezzel az albummal vált – amihez a nyilvánvalóan zseniális zenei megoldások mellett az 1981-ben indult MTV is hozzájárult. Michael Jackson videoklipjei ugyanis jóval a kor előtt jártak, irányt is mutattak, a címadó Thriller emlékezetes táncos horrorklipjét például John Landis rendezte.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!