The Darkness: az igazi sötétség nem Izlandon, hanem az izlandi férfiakban lakozik

Vágólapra másolva!
A hatrészes széria a novemberi hónap legütősebb minisorozatának tűnik. A Lena Olin főszereplésével készült The Darkness egyszerre krimi, dráma és egy izgalmas utazás a tűz és jég földjére.
Vágólapra másolva!

Vannak olyan sorozatok, amiket csak egyben lehet megnézni. Ilyen a The Darkness is, aminek mind a hat epizódja november 1-től elérhető lesz a Skyshowtime-on. Az Origo megtekinthette a miniszéria első három epizódját és egyértelműen állíthatjuk, pokoli nehéz lesz még kibírni azt a bő egy hetet, mire megtudjuk, hogy hogyan is végződik az utóbbi évek egyik legizgalmasabb nordic-noirja. 

Filmek tv, Filmektv, The Darkness
A The Darkness rendezője, Lasse Hallström (Fotó: Getty Images)

The Darkness: egy nő küzdelme Izland sorozatgyilkosával

Már maga a főszereplő személye és a megközelítés is újszerű, mivel a gyönyörű hófehér, vagy néha koromsötét és jeges skandináv tájakon játszódó nordic-noirok ritkán kapnak női főszereplőt. A legközelebb ehhez a MAX-on látható True Detective: North Country című szezonja volt, aminek a kétszeres Oscar-díjas Jodie Foster volt a főszereplője. Most a skandináv színjátszás egyik legizgalmasabb színésznője, a kortalan (hihetetlen, hogy 69 évese) Lena Olin kapta meg a lehetőséget, hogy az alamuszi férfiak helyett rendet rakjon Reykjavíkban. Olin karaktere nem más, mint Hulda Hermannsdóttir, egy nyugdíjazás előtt álló rendőr, aki hamarosan szögre akaszthatná a pisztolyát, és élvezhetné a nyugodalmas éveket. Ehhez azonban semmi kedve, másrészt nem is igazán tudja, mit kezdjen magával, és az elhidegült férjével. Közös tragédiájuk szétválasztotta őket, Hulda minden erejével a munkájára koncentrál, míg ura a gyászterápia és a 18 pluszos videókra való önkielégítés között próbálja megtalálni a saját egyensúlyát. 

A sorozat már a kezdőjelenetével beszippant minket. Egyrészt egy, a skandináv filmekre jellemző, már-már túlzó jelenettel indít a film: egy nő elüt egy férfit az utcán. Elég szimpla ügynek tűnik, azonban kiderül, sokkal mélyebbre vezetnek a szálak, miközben egy egy rejtélyes, síkabátos férfi is rettegésben tartja a reykjavíki nőket. Hulda egyfajta modern igazságosztó: nem csak az utcán üldözi a bűnt, de a soviniszta izlandi rendőrök közt is rendet kell csapni, ugyanis gyanúsan sok nők ellen elkövetett erőszakos bűntettet "felejtettek el" rendesen kivizsgálni. Hulda és új partnere, az Angliából importált fiatal nyomozó együtt vágnak neki a jég birodalmának, hogy kiderítsék, ki lehet a rejtélyes alak, aki bevándorló nőket gyilkol a szigetországban. Kutatásuk során nehézfiúk, pedofilok és az izlandi prostituált kereskedők keresztezik az útjukat. 

Filmek tv, Filmektv, The Darkness
The Darkness sztárja, Lena Olin és férje, Lasse Hallmström (Fotó: Getty Images)

A valódi sötétség

A The Darkness a lassan építkező krimivonal mellett olyan kérdésekkel is foglalkozik, hogy egy jóléti skandináv állam mennyire nem foglalkozik a bevándorlóival, milyen szinten kiszolgáltatottá vállnak a rendszert könnyen megkerülő bűnözőknek, vagyis arra sincs kolbászból a kerítés és a feminizmus, mint olyan még nyomokban sincs jelen az örök jég földjén, ugyanis még mindig lehetetlenül kiszolgáltatott helyzetben vannak a nők a férfiakhoz képes. A Hulda-féle régivágású kívülállókra hárul a feladat, hogy rendet tegyen, miközben egy ponton az ő élete is veszélybe kerülhet. Mindeközben a rendőrnőt egyre inkább hatalmába keríti a személyes tragédiája, ami miatt a saját életével is kénytelen szembenézni és ki tudja, lehet ez okozza a vesztét? 

Bármi is legyen a folytatás, egy biztos: Lena Olin lehengerlő Hulda szerepében, ehhez persze egy jó rendezőre is szüksége volt, úgyhogy újra együtt dolgozott férjével, a háromszoros Oscar-jelölt Lasse Hallströmmal, aki többek között az Árvák hercegét és a már fent említett Csokoládé című filmet rendezte, a fiatal közönséget pedig a Diótörő és a négy birodalom direktoraként hódította meg a 78 éves svéd rendező. Hallström magabiztosan vezeti végig a nejét és a többi színészt ezen a lassan építkező, noir hangulatú sorozaton, amit Ragnar Jónasson bestseller thrillersorozata alapján forgattak. 

Érdemes megnézi a The Darkness-t?

Krimi-fanoknak, nordic-noir szerelmesek, a kemény női karaktereket felvonultató sorozatok imádóinak alapműve is lehet a The Darkness, nem beszélve azokról, akiknek bejött a True Detective: North Country-féle fnővezérelt krimi vonal. 

Az első három rész alapján nálunk a sorozat;

10/9

A hat részes sorozat minden epizódja november 1-től érhető el a Skyshowtime kínálatában. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!