Szemüveget a szupermarketből?

Fotó: Trend Optika
Vágólapra másolva!
Első pillantásra kényelmes és gyors megoldást jelenthetnek a szupermarketekben és drogériákban kapható előregyártott szemüvegek. Viselésük azonban rövid és hosszú távon egyaránt veszélyeket hordoz magában.
Vágólapra másolva!

Tudta, hogy az emberek nagy részének nem egyforma a két szeme? A készen kapható olvasószemüvegekben azonban mindkét oldalon azonos dioptriájú lencse van, ezért nem jelentenek megfelelő megoldást: az ilyen szemüveg az egyik szemet túl- vagy alulkorrigálja. Az eredmény akár szédülés, émelygés is lehet, nem beszélve arról, milyen fárasztó az agyunknak az ebből fakadó többletmunka! 

Mivel a kész olvasószemüvegeket sorozatban gyártják, nem veszik figyelembe leendő viselőjük egyedi paramétereit, és a szakemberrel készíttetett szemüvegekkel ellentétben nem jelentenek egyénre szabott megoldást. Jó, ha egyetlen távolságra éles képet biztosítanak, gyenge minőségűek, és össze sem lehet hasonlítani őket egy szakember által “megtervezett”, tökéletes szemüveggel

Egy szemüveg fontos optikai jellemzője például a két szem fókuszpontjának távolsága: akkor látunk jól, ha a lencsék középpontja pontosan a pupilláink elé esik. A kész olvasószemüvegek egy átlagos fókusztávolságra készülnek, ezért akiknek ettől eltérő a pupillatávolságuk, azok szemét kifelé vagy befelé kancsalításra kényszerítik... Egy nem megfelelő szemüveg hosszabb távú viselése akár térlátási zavart, fejfájást is okozhat. 

Ráadásul az emberek jelentős része összetett látásproblémával rendelkezik, melyek javítására egyáltalán nem alkalmasak a kész szemüvegek. Sőt, az előregyártott szemüveg inkább ront, mint javít a helyzeten. Ezért is erősen javasolt profi szakember által végzett látásvizsgálatot követően, optikai szalonban elkészíttetni a szemüvegünket, hiszen a látásunk, szemünk egészsége a tét.    

A látásvizsgálat nélkül, pusztán próbálgatással kiválasztott kész szemüvegek esetében jellemzően erősebbet választanak az emberek, mint ami indokolt lenne számukra. Nem utolsó szempont az sem, hogy a kész szemüvegek kerete általában nem javítható, nem lehet bennük lencsét cserélni és az alkatrész-utánpótlásuk sem biztosított.  Nem érdemes tehát kockáztatni, készíttessünk hosszú távra szóló, tartós, és valóban a látásunknak megfelelő szemüveget!  

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!