A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mars Polar Lander - most már tényleg vége<br/>

Vágólapra másolva!
A NASA hivatalosan is bejelentette a Mars Polar Lander küldetésének végét. A reményt keltő rádiójelek valószínűleg földi eredetűek voltak. A legújabb vizsgálatok tervezési hibát mutattak ki a szondán.
Vágólapra másolva!

Azok a titokzatos rádiójelek, amelyeket január végén hámoztak ki a korábbi adatokból a Stanford Egyetem munkatársai (lásd korábbi, részletes cikkünket), a végleges elemzések szerint földi eredetűek voltak. Ez a végkövetkeztetése azoknak a szakembereknek, akik az utóbbi heteket a szonda utáni hajtóvadászattal töltötték, a világ legjobb rádióteleszkópjait felhasználva. Az eredmény: nulla. A kutatók - bár a tudományos munka megkezdésében eddig sem reménykedtek - legalább azt szerették volna kideríteni, mi történhetett a szerkezettel. Most megint csak a találgatások maradtak.

A repülésirányítók 1999. december 3-án, a leszállás során vesztették el a kapcsolatot a szerkezettel. Azóta minden kapcsolatfelvételi lehetőséget kipróbáltak, sőt a bolygó körül keringő Mars Global Surveyor űrszondát is bevonták a keresésébe. Egyes vélemények szerint a Polar Lander egy mély szakadékban landolt és összetört. (Az eseményekről részletesen beszámoltunk az [origo]-ban.) Akárhogy is történt, a szonda energiatelepei lassan kimerülnek, s idő előtt a fagyos marsi táj fogságába dermed.

Konstrukciós hiba?

A szonda elvesztésének legújabb forgatókönyve a napokban felfedezett hibás műszaki megoldáson alapul. Eszerint a fékezőrakéták idő előtt kikapcsolhattak a talajra való leereszkedés során, így a 165 millió dolláros szerkezet keményen landolt (magyarul lezuhant). A vizsgálatban részt vevő mérnökök egy tervezési hibát tesznek felelőssé a történtek miatt.

S. T.

Ajánló:

A Mars Polar Lander hivatalosan is halott - BBC. A szonda tervezési hibája - CNN. A leszállás részletei, magyarázó ábrákkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!