Klímakonferencia - ellentétek az Egyesült Államok és az EU között<br/>

Vágólapra másolva!
Az ENSZ égisze alatt Hágában folyó klímakonferencián szerdáig sem simultak el a nézeteltérések az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamai között az ügyben, hogy miként lehet csökkenteni a Föld felmelegedéséért felelős üvegházhatást okozó gázok légkörbe kerülését.
Vágólapra másolva!

Az idővel versenyt futó, 180 országot képviselő küldöttek ennek ellenére még bíznak abban, hogy a péntek éjszakai határidő előtt sikerül létrehozni egy olyan egyezményt, amely gyakorlati lépéseket ír elő az egyre jobban felboruló földi éghajlat károsodása ellen.

A keddi, zárt ajtók mögötti miniszteri tanácskozások egyelőre nem kecsegtetnek sok eredménnyel. Roger Ballentine fehér házi illetékes szerint az Egyesült Államok továbbra is engedményeket vár az EU-tól. Margot Wallström, az EU-bizottság fő környezetvédelmi megbízottja szerint a lassú haladás oka, hogy túl sok probléma szerepel a napirenden, és túl kevés az idő. A küldöttek szerint a záródokumentum-tervezeten már eddig több mint 500 módosítást javasoltak.

Az Egyesült Államok, a nyersanyagban szintén gazdag Ausztráliával és Kanadával együtt a világpiacnak szán nagy szerepet a planéta megtisztítására az 1997-es Kiotói Egyezmény alapján, amely megszabja a felmelegedést okozó gázok kibocsátása csökkentésének világméretű mértékét. Az Európai Unió ugyanakkor, a szegény országok többségétől támogatva, azt vallja, hogy minden fejlett ország elsősorban a saját gázkibocsátását csökkentse alapvető mértékben. Az Európai Unió különösen nehezményezi azt az amerikai tervet, amely megengedné a fejlett államoknak, hogy azt a szén-dioxidot, amelyet a fűtőanyagok égésénél elnyelnek az erdők, nem számolják bele a kiotói kvótákba. Roger Higman, a Föld Barátai szervezet kampányfőnöke szerint, ha az amerikai javaslatot elfogadnák, akkor csak igen kis mértékben csökkenne a káros anyagok légkörszennyezése.

Jan Pronk holland környezetvédelmi miniszter, a konferencia elnöke a Reuters-nak elmondta, hogy a miniszterek munkacsoportjaikban négy témáról, a megállapodások gyakorlati végrehajtásáról, a szegény országok tisztaenergia-technológiájának megteremtéséről, az új piaci mechanizmusokról, és a természetes széngázelnyelők telepítésére szánt hitelekről tárgyalnak. Pronk szerint 50 százalék az esély arra, hogy péntekig megállapodás születik.



Hágában a holland rendőrség letartóztatott 250 diákot, köztük 150 amerikait, akik az Egyesült Államok nagykövetségéhez vonultak, hogy tiltakozzanak az atomenergiának mint az olaj és a szén alternatívájának elfogadása ellen.

(MTI)

Ajánló:

Az [origo] dossziéja - friss hírek, háttéranyagok, tudósítások a konferenciáról, kvíz. A 6. Klíma Konferencia hivatalos honlapja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről