Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomás a Discovery űrrepülőgéppel történő csatlakozás előtt néhány perccel fényes csillagként húz át a fejünk felett.
Vágólapra másolva!

Megfelelő viszonyok közt az űrállomás szabad szemmel is igen jól látható a Földről, s ezekben a hetekben többször is feltűnik az esti órákban felettünk. Ha olyan szögben halad, hogy a Naptól elegendő fényt kap, gyorsan mozgó fényes "csillagnak" látszik, amely néhány perc alatt vonul át az égbolton.

Amennyiben rendben, a tervezett időben startol a Discovery, akkor a dokkolás közép-európai idő (KözEI) szerint szombat este 21:32-kor történik. Néhány perccel korábban (21:04 - 21:11 között) az űrállomás felettünk vonul át (budapesti, nagyjából az egész országra használható földrajzi koordinátákra megadva). Ekkor valószínűleg már nem lehet szabad szemmel megkülönböztetni a két pontot, vagyis a két űreszközt. Talán érdemesebb a két péntek esti vonulást megfigyelni: akkor lehet, hogy néhány perc különbséggel ugyanazon a pályán megy az ISS és a feltehetően sokkal halványabbnak látszó, de azért látható Discovery.

Az űrállomás péntek esti átvonulásainak időpontjai (KözEI): 22:00 - 22:05 és 23:37:09 - 23:37:41. Mint látható, a második csak igen rövid ideig tart, s csak 14 fokkal a horizont felett történik. Az első magassága azonban 47 fok (viszonyításképpen: az égbolt fejünk fölött lévő pontja, a zenit magassága 90 fok), s ekkor a fényesség is igen kedvező lesz, megközelítve a nyári égbolt legfényesebb csillaga, a Vega látszólagos fényességét.

Horizont feletti magassága és fényessége miatt igen látványos az augusztus 14-ei (keddi) átvonulás, 21:28:50 és 21:33:20 között. Ha a Discovery küldetése a tervek szerint alakul, akkor ezen az estén az ISS-en tíz űrhajós fog átsuhanni fölöttünk - mintegy 400 kilométeres magasságban, óránként 28 ezer kilométeres sebességgel.

Az átvonulások részletes adatai, pontosabb helyi koordinátákkal lekérdezhetők a www.heavens-above.com honlapon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!