A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fájdalomcsillapítás és szervezett rákszűrések

Vágólapra másolva!
A rákos betegségben elhunytak fele megmenthető lett volna, ha az elváltozást, a daganatot, idejében felismerik és a megfelelően kezelik.
Vágólapra másolva!

Fontos lépés történt a tumoros betegek fájdalomcsillapításában: térítésmentesen juthatnak a fájdalmukat hatékonyan enyhítő tapaszhoz július 1. óta - hangzott el a Magyar Rákellenes Liga keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Vasváry Artúrné, a liga főtitkára elmondta: ezzel a fájdalomcsillapítás terén végzett munkájuk nem fejeződött be. Egy ősszel megjelenő ingyenes szakkönyvvel a családorvosok munkáját szeretnék segíteni. A betegek körében még most is élő tévhitek eloszlatására pedig felvilágosító kiadványokat jelentetnek meg, előadásokat, személyes beszélgetéseket szerveznek.

A főtitkár hozzátette: szervezetük eddig átvállalta a - társadalombiztosítás által 90 százalékos támogatásban részesített - fájdalomtapasz árából a betegekre háruló 10 százalék finanszírozását. A készítmény térítésmentessé válása nyomán felszabaduló anyagi forrásokat ezután a népegészségügyi program keretében induló szervezett szűrés segítésére szeretnék fordítani.

A főtitkár emlékeztetett arra: azon országokban, ahol komolyan veszik a szűrést, és ezen az érintett korosztály tagjainak 70 százaléka megjelenik, ott a rákos halálozások száma 30-40 százalékkal csökkent. Rámutatott: Magyarországon a több millió ember helyett tavaly mindössze 806 ezren vettek részt onkológiai szűrésen. Problémaként említette Vasváry Artúrné azt, hogy a rák gyógyíthatatlan betegségként él a köztudatban, holott a kis elváltozásokat a kezdeti stádiumban - amely azonban tünetmentessége miatt csak a szűrővizsgálatokkal mutatható ki - meg lehet gyógyítani.

A főtitkár utalt arra, hogy a szervezett szűrések eredményességének elősegítése érdekében együttműködést kezdeményeznek az egészségügyi civil szervezetek között.

Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató helyettese ezzel kapcsolatban kiemelte: a civil szervezetek aktív közreműködése nélkül nem valósulhat meg egy ilyen program, hiszen annak sikere nem csak pénz, hanem szemlélet kérdése is. - Az egészségügy csak akkor tud törődni az emberekkel, ha ők is törődnek saját magukkal - hangsúlyozta a főorvos. Rámutatott arra is: egy szűrőprogram csak akkor lehet hatékony, ha a kiszűrt betegeket gyógyítani, gondozni tudják, így a programban szerepel az onkológiai ágyak számának növelése is, a jelenlegi mintegy 1700-ról 7300-7400-ra.

A program anyagi hátterének biztosítása kapcsán Ottó Szabolcs felhívta a figyelmet arra: meg kell értetni a finanszírozókkal, döntéshozókkal, hogy egy ilyen program eredménye hosszú távon jelenik csak meg, a hozadéka azonban 5-10 éven belül lényegesen nagyobb lesz, mint a mostani kiadások.

A szűrőprogram szervezésének irányítását végző Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat képviseletében jelenlévő Pintér Alán kiemelte: azt szeretnék, ha mindenki részt venne a szűrőprogramban. Hiszen ma sem arról van szó, hogy nem elegendő a szűrés, hanem inkább arról, hogy nem elég jól célzott. Vannak krónikus szűrésre járók, de ugyanakkor olyanok is, akik sohasem mennek el.

A megbízott országos tiszti főorvos a program kapcsán elmondta: az emlőszűrés pályázati rendszere - amellyel a szakmailag felkészült szűrőcentrumok bevonását végzik - hamarosan megjelenik. Kialakultak a folyamatos szűrés anyagi hátterét biztosító pénzügyi konstrukciók is.

A szervezett emlőszűrés - ahol a behívó, visszahívó rendszert az ÁNTSZ működteti majd - így várhatóan már novemberben elindulhat. A méhnyakrák-szűrés szakmai részét már kidolgozták, a különböző citológiai centrumok kiválasztása és a behívási rendszer életbeléptetése azonban még hátravan. A vastag- és végbélrák szűrési rendszerének országos bevezetésére több előkészítő munkára van még szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!