Hónapokig elhúzódhat az áldozatok azonosítása

Vágólapra másolva!
Miközben a különleges mentőalakulatok túlélők után kutatnak a Világkereskedelmi Központ és a Pentagon leomlott épületrészének romjai között, az igazságügyi orvosszakértők is elkezdik munkájukat. Az ő feladatuk sem jár kisebb lelki megterheléssel: a merényletek áldozatait nemegyszer teljesen szétroncsolódott holttestek alapján kell beazonosítaniuk; aminél talán csak a túlélőkkel való szembesítés megrendítőbb.
Vágólapra másolva!

A Pennsylvaniában lezuhant Boeing 767-es romjai

A szövetségi orvosszakértőket bizonyosan próbára teszik majd az előttük álló hónapok; ennyi ideig is eltarthat, amíg az áldozatok kilétét szerteszét szóródott földi maradványai alapján sikerülhet megállapítani. Amikor lehetséges, a munkába az áldozatok ismerőseit, családját is bevonják.

Régészeti módszerekkel vizsgálják a roncsokat

Turhon Murad, a California State University antropológiaprofesszora a feltáró munkák több vezetőjének képzését irányította, és sokáig tanácsadóként dolgozott hasonló jellegű vizsgálatoknál.

A professzor elmondta: "A terrortámadás körülményei miatt előfordulhat, hogy az áldozatok többségét egyáltalán nem sikerül azonosítani. Pennsylvania államban ez idő alatt más jellegű vizsgálat veszi kezdetét. A kivezényelt szakértők nagy erőkkel láttak hozzá a fedélzetén 38 utassal kedden lezuhant repülőgép becsapódási helyének elemzéséhez."

Murad elmondta: a szakértők hálózatosan fésülik át a terepet, mintha csak egy sakktábla mezőit követnék. Ezt az eljárást a régészeti feltárások során szokták alkalmazni, és valóban, a nyomozók régészeket is bevontak a kutatásba. A legtöbb hasonló esetekben egy kétdimenziós koordinátarendszer elégséges viszonyítási alapot nyújt a vizsgálatok lefolytatásához, ám a nyomozóknak ezúttal háromdimenziós térképet kell alkotniuk, mivel feltételezhető, hogy egyes tárgyak a talajba fúródtak.

A tetoválás is sokat segíthet

Murad elmondása szerint az igazságügyi antropológusok - akik a koponyamaradványok alapján a kor, a nem, a rassz és a magasság meghatározásával foglalkoznak - a hiányzó áldozatok fizikumának, orvosi és fogászati adatainak ismeretében igyekeznek majd az áldozatok kilétét azonosítani.

Természetesen hasznos eljárásnak bizonyulhat az ujjlenyomatok és a DNS vagy az esetleges tetoválások, a megmaradt ékszerek és ruházat vizsgálata is.

Murad szerint megjósolhatatlan, mennyi ideig húzódik el az orvos szakértők munkája a három amerikai államban. "A TWA 800-as repülőgép balesete idején hónapokig kutattunk. Dolgoztam olyan vietnami repülők esetein, melyek ezer kilométeres sebességgel vágódtak egy hegyoldalnak. A repülőgépek darabjai közül sokkal többet megtaláltunk, mint amennyit a holttestekből sikerült feltárnunk."

Közben tovább folytatódik a túlélők és a tetemek keresése. Ann Conner New York-i rendőr elmondta: "Egész éjjel kutattunk a romok között. Rengeteg holttest került elő, de a hatóságok egyelőre nem nyilatkoznak a halottak számáról."

Conner így írta le a helyszíni tapasztalatait: "A levegő megtelt füsttel, és finom rétegben hamu telepszik mindenre - a járdákra és az autókra is. A ruháim füsttől bűzlenek. (Minden ruhadarabom füstszagot áraszt.) Pompeji nézhetett így ki a vulkán kitörése után."

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!